Indeed onveranderd de populairste vacaturesite

Indeed blijft de favoriete banensite van de Nederlandse beroepsbevolking, op de voet gevolgd door LinkedIn. Dat blijkt uit onderzoek van Intelligence Group. Runners-up zijn Nationale Vacaturebank en Monsterboard. Verrassende nieuwkomer in de toptien is: Werkzoeken.nl.
De ondergang van zogenoemde jobboards is regelmatig verkondigd, vooral door concurrerende wervingskanalen. Het eerste decennium van deze eeuw waren gouden jaren voor de vacaturesites. Inmiddels is het landschap behoorlijk veranderd, maar algemene vacaturesites blijven een belangrijke rol spelen, aangevuld door niche boards, die nog steeds flink wat verkeer trekken. Nog steeds komt ongeveer 50 procent van alle sollicitaties rechtstreeks van een niche of generieke vacaturesite. Geen enkele bron komt daar ook maar bij in de buurt.
Rond de 2.500 vacaturesites blijven in Nederland aan de weg timmeren. En vorig jaar groeide de waarde van de wereldwijde online vacaturemarkt doodleuk met 16 procent, naar een totaal van ruim 36 miljard dollar.
LinkedIn en Indeed domineren. De andere sites zijn niches geworden voor hoger opgeleiden, werklozen, leraren, overheid, tijdelijk werk etc. De dynamiek die onder de toptwee plaatsvindt is derhalve zeer interessant. Zo komt Werkzoeken.nl de toptien binnen op de zevende plaats. Staat Werk.nl nog op de vijfde plaats, maar halveert de onderliggende populariteit bijna met de helft. Jobbird.com is nog de enige site van een Nederlandse uitzender die terugkomt en Meesterbaan blijft het goed doen als nichesite.
Zowel TikTok, Facebook, Insta maar ook Google zijn belangrijke oriëntatiekanalen voor mensen die actief zoeken naar een baan, maar twee vacaturesites met kop en schouders in 2023 boven de rest uit te torenen: Indeed (60%) en LinkedIn (59%) genieten de voorkeur van de Nederlandse beroepsbevolking. Twee internationale giganten, die qua bereik de rest overschaduwen. Indeed zit 14 jaar in Nederland, en bereikt internationaal in 60 landen werkzoekenden.
Een toptien die wel afwijkt van het algemene beeld, is die van jongeren onder dertig jaar, die actief op zoek zijn naar een baan. Hier duiken bijvoorbeeld Glassdoor en Youngones op. De laatste, die zich specifiek op een jonge doelgroep richt, duikt ook op bij de jobboards die populair zijn onder praktisch opgeleide mensen die actief zoeken naar een baan.

Lees hier het bericht