Illegale goksites accepteren steeds vaker bitcoin

De kansspelautoriteit heeft geconstateerd dat illegale aanbieders online steeds vaker cryptovaluta accepteren als betaalmethode. De inspecteurs van de Ksa beschikken naar eigen zeggen over een scala aan betaalmogelijkheden om aan te kunnen tonen dat op illegale sites betalingen kunnen worden verricht vanaf Nederlandse bodem. Aan dit rijtje betaalmogelijkheden zijn inmiddels ook cryptovaluta toegevoegd.
In de eerste helft van 2023 werd in zes verschillende onderzoeken gebruik gemaakt van bitcoins om de overtreding vast te kunnen stellen. In al deze zaken is vervolgens een sanctie opgelegd en hebben de overtreders het aanbod voor Nederland gestaakt.
De Ksa startte eind 2022 een onderzoek naar de acht meest bezochte websites die reclame maakten voor onvergunde online casino’s. Bij vier van deze acht websites werd daadwerkelijk een overtreding vastgesteld, waar de Ksa handhavend tegen op gaat treden. Zo worden onder meer Notice and Takedown procedures ingezet of worden partijen door middel van handhavende interventies met een meer dwingend karakter verzocht de websites ontoegankelijk te maken vanuit Nederland.
Ook op social media wordt door illegale aanbieders reclame gemaakt. De Ksa heeft in de eerste helft van dit jaar 32 onderzoeken naar illegaal aanbod op sociale media als Instagram en Facebook uitgevoerd. Vastgestelde of vermoedelijke overtredingen zijn gemeld bij moederbedrijf Meta, waarna de betreffende pagina’s en accounts direct zijn gesloten.
De Ksa heeft dit jaar verder aan drie aanbieders een definitieve last onder dwangsom opgelegd, omdat zij na interventie niet tijdig de overtreding staakten. Eind 2022 zijn aan illegale aanbieders van online kansspelen acht boetes opgelegd, met een totale hoogte van bijna 30 miljoen euro. Deze zijn in het voorjaar van 2023 openbaar gemaakt. Op dit moment zijn er diverse boeterapporten in voorbereiding.

Lees hier het bericht