iDEAL en Payconic worden verkocht, Europese standaard onderweg

Het European Payments Initiative (EPI) bevestigt de geplande overnames van betaaloplossing iDEAL en de aanbieder van betaaloplossingen Payconiq International (PQI). EPI, iDEAL en PQI bundelen hiermee hun krachten om een nieuw en uniform betaalplatform voor Europa te realiseren.
PQI bedient momenteel iDEAL, Bancontact Payconiq Company in België en Payconiq in Luxemburg. Het bedrijf was ook enige tijd actief op de Nederlandse markt, maar de betaaloplossing met QR codes sloeg niet aan.
Een akkoord voor overname is bereikt met de aandeelhouders van Currence iDEAL en Payconiq International, onder voorbehoud van goedkeuring door de bevoegde nationale en Europese autoriteiten.
EPI wordt ontwikkeld voor Europa door leiders in de Europese betalingsindustrie en maakt gebruik van de directe rekening-naar-rekening-betaalfunctionaliteit die breed beschikbaar is in Europa.
Aandeelhouders zijn BFCM, BNP Paribas, BPCE, Crédit Agricole, Deutsche Bank, DSGV, ING, KBC, La Banqu Postale, Nexi, Société Générale en Worldline. Ze verwelkomen met de overname vier nieuwe
aandeelhouders: Belfius en DZ Bank en ABN Amro en Rabobank, twee grote Nederlandse banken die nu aan boord komen naast
de bestaande Nederlandse aandeelhouder ING.
De lancering van de digitale portemonnee met P2P-functionaliteit is eind dit jaar gepland voor de eerste (proef)gebruikers in Frankrijk en Duitsland. Een bredere marktintroductie in België, Frankrijk en Duitsland zal begin 2024 plaatsvinden. Deze drie regio’s vertegenwoordigen samen meer dan de helft van de niet-contante betalingen in het eurogebied. Uitbreiding naar andere Europese landen volgt in een later stadium.
De overnames hebben geen directe gevolgen voor de Nederlandse consument en handelaars. Zij kunnen iDEAL blijven gebruiken zoals ze gewend waren. Verkopers worden aangemoedigd om te zijner tijd over te stappen naar de nieuwe iDEAL dienstverlening.
Foto Shutterstock

Lees hier het bericht