Hof van Twente eist 1,6 miljoen euro van systeembeheerder, maar lijkt zelf te hebben gefaald

De gemeente Hof van Twente wil 1,6 miljoen euro verhalen op IT-bedrijf Switch IT Solutions uit Enschede. Dat bleek dinsdag in de rechtbank in Enschede, waar beide partijen tegenover elkaar stonden.
De gemeente Hof van Twente bestaat uit de kernen Bentelo, Delden, Diepenheim, Goor, Hengevelde, Markelo en dertien buurtschappen. Voor het beheer van de IT systemen werkte men samen met een extern IT bedrijf.
Hackers legden twee jaar geleden alle systemen van de gemeente Hof van Twente plat. In ruil voor een bedrag van 750.000 euro wilden de hackers de systemen weer vrijgeven, maar dat heeft de gemeente geweigerd. Het gevolg was dat de gemeente 4,2 miljoen euro heeft moeten uitgeven aan het opnieuw opbouwen van alle gemeentelijke systemen.
De hackers deden vanaf oktober 2019 tienduizenden inlogpogingen per dag op de servers van de gemeente Hof van Twente. Switch IT deed al die tijd, volgens de gemeente, niets.
De beheerdersaccount van de servers was ‘Welkom2020’. Switch IT wees er in de rechtbank, zo meldt RTV Oost, dat het een medewerker van de gemeente was die het wachtwoord destijds aanpaste en dat niet niet is gemeld. De medewerker van de gemeente wijzigde bovendien een regel in de firewall. Vanaf dat moment kon iedereen op internet verbinding zoeken met de FTP-server voor bestandsuitwisseling van de gemeente.
De rechter doet 27 december uitspraak in de zaak, tenzij onderling een schikking wordt getroffen.

Lees hier het bericht