Hoe integreer je optimaliseren en valideren binnen de organisatie?

Als je organisatie eenmaal gestart is met het nemen van beslissingen op basis van A/B-testen, dan wil je dat deze motor blijft lopen. Je wilt immers niet terug naar de situatie van iets live zetten en dan maar hopen. Kortom: hoe zorg je dat A/B-testen permanent verankerd wordt?

Buy-in
Je wilt zo snel mogelijk buy-in hebben van hoger management. Zij moeten achter de A/B-testwerkmethode staan en deze ondersteunen. De CTO, de CMO, de CPO en zelfs de CEO moeten het niet zien als methodiek die de snelheid doet afnemen, maar als de methodiek die zorgt voor groeiversnelling. Groei in gebruikerskennis en het ontwerpen en ontwikkelen van producten en diensten met een beter passende klantreis en klantervaring.
Leren en valideren zorgt er voor dat er geen product- of dienstaanpassingen live komen die het bedrijf groei kosten, maar juist die veranderingen die de groei versnellen. Laat ze zien dat teams hierdoor autonoom kunnen functioneren, laat de waarde van hun werk zien en maak duidelijk dat ze financieel bijdragen aan de groei van de organisatie.
Betrek techniek erbij

Ook hoger management komt en gaat in organisaties. Het zal niet de eerste keer zijn dat een goede A/B-testfocus verdwijnt met het vertrek van de senior sponsors van deze werkmethodiek. A/B-test-tools zijn beroemd om hun 5-minuten-implementatie (client-side), maar dat betekent ook dat je er in 5 minuten van af kunt.
Je wilt daarom zodra er buy-in is gaan werken aan het inbouwen van A/B-testen binnen engineering. Zodra zij iets ‘pushen’ of ‘releasen’ wil je dat dit automatisch live komt als A/B-test. Normaal testen ze nieuwe elementen al op prestaties, veiligheid en bugs, waardoor het is een kleine stap om ook te testen op de invloed op klantgedrag. Gebruikt dit voor het besluit om de nieuwe release te laten staan of terug te draaien.
Ondersteun
Je wilt voorkomen dat je met je conversie-, experimenteer- of groeiprogramma op een eiland zit binnen de organisatie. Het is heel verleidelijk om vanuit één specialist te bouwen aan een team dat als geen ander het organisatierendement verbetert.
Uiteindelijk is dit niet schaalbaar en is dit team vooral níét verantwoordelijk voor de marketing, service en/of producten. De betreffende afdelingen zijn dat wel. Natuurlijk kun je een specialistisch klantgedrag-onderzoeksteam optuigen dat kennis verzamelt en verspreidt, maar schaalbaarheid ontstaat door andere afdelingen te trainen en te ondersteunen. Oftewel, het conversie-center of excellence voert zelf geen A/B-testen uit, maar maakt het mogelijk dat anderen dit kunnen doen.
Gebruikersgemak
Het implementeren van A/B-testen in de release-pijplijn, het ondersteunen van afdeling in het kunnen A/B-testen en de buy-in (en doelen) van hoger management zijn samen nog niet genoeg om teams altijd te laten testen. Zodra A/B-testen binnen het proces van een team een bottleneck is, zal er al snel omheen gewerkt gaan worden.
Het kunnen targetten, starten, doorrollen of stoppen van een A/B-test moet eenvoudig en intuïtief zijn. De resultaten moeten snel en eenvoudig te begrijpen zijn en als je wilt dat lessen uit het verleden worden gebruikt moeten deze eenvoudig te vinden zijn. Denk vanuit de gebruiker, zoals je ook met je digitaal product of dienst doet. Zorg ervoor dat A/B-testen een plezierige ervaring is voor al je collega’s.
* Dit artikel verscheen eerder in het novembernummer van Emerce magazine (#192).
Over de auteur: Ton Wesseling is conversie-optimalisatie-consultant en de oprichter van de internationale Optimizers community en de Experimentation Culture Awards.
Op de hoogte blijven van het laatste nieuws binnen je vakgebied? Volg Emerce dan ook op sociale media: LinkedIn, Twitter en Facebook.

Lees hier het bericht