Elon Musk laat twitteraars bepalen of hij aanblijft als directeur van Twitter. ‘Moet ik aftreden als hoofd van Twitter? Ik zal me houden aan de uitslag van deze peiling”, twitterde de eigenaar van het platform zondagnacht. Daaraan toevoegend: ‘Zoals het gezegde luidt: kijk uit wat je wenst, want die wens kan uitkomen.’ Een kleine meerderheid vindt dat Musk moet gaan.
De poll kwam na dagen van complete chaos. Via Twitter is het niet langer mogelijk de gegevens van de privéjet van Elon Musk te volgen. Het account @elonjet werd vorige week zonder waarschuwing geblokkeerd, net als het account van de maker Jack Sweeney. Musk heeft snel de voorwaarden van het sociale medium aangepast en aangekondigd Sweeney te vervolgen. Ook tal van journalisten die verwezen naar @elonjet werden geschorst.
Sceptici waren er al bang voor: Musk beloofde plechtig toen hij Twitter aankocht dat de vrijheid van meningsuiting hoog in het vaandel zou staan. Ook elonjet zou in de lucht blijven, ‘ook al is dat een directe bedreiging voor mijn veiligheid’. Het mocht niet zo zijn. De wispelturige CEO trekt persoonlijk aan de touwtjes. Adviescommissies en moderatoren zijn inmiddels weggesaneerd.
Het leverde de volgende rel op, waarbij zowel de EU als de Verenigde Naties scherp uithaalden naar de opschorting van verscheidene Twitter-accounts. De VN meent dat dit een ‘gevaarlijk precedent’ schept.
Hoewel de blokkade is opgeheven, introduceerde Twitter zondag weer nieuwe regels. Twitter cerbood zijn gebruikers officieel te verwijzen hun profielen op andere sociale mediasites zoals Mastodon, Facebook en Instagram. Zo is het posten van ‘volg @bzamayo op Mastodon’ op Twitter niet meer toegestaan.
Interessant is dat Twitter zich met zijn nieuwe beleid slechts op een handvol platforms richtte – niet alle sociale mediasites. Het bedrijf specificeerde dat de verboden platforms Facebook, Instagram, Mastodon, Truth Social, Tribel, Post en Nostr waren. Want de regels zijn inmiddels ook weer geschrapt, want het regende kritiek. ‘Waarom? Slaat nergens op,’ reageerde zelfs Jack Dorsey, de oprichter van Twitter.
Het nieuws is dit jaar geen moment van de voorpagina’s geweest: de plannen van Elon Musk om Twitter in te lijven. Het begon toen op 4 april Musk een belang van 9,1 procent in Twitter had gekocht voor een bedrag van 2,64 miljard dollar. Hij kreeg zelfs een zetel aangeboden in de raad van bestuur als onderdeel van een overeenkomst die hem verbood om meer dan 14,9 procent van het bedrijf te verwerven, maar Musk besloot niet toe te treden tot de raad van bestuur, en in plaats daarvan een bod op het totale bedrijf uit te brengen.
In eerste instantie was het bestuur daarvan niet gediend en wilde men een gifpil inzetten. Daarna ging de directie alsnog overstag, maar wilde Musk weer niet.
In mei pauzeerde Musk de onderhandelingen zelfs, omdat er onduidelijkheid was over het aantal nepaccounts op Twitter. Twitter meldde zelf dat het om minder dan vijf procent zou gaan, maar daar was het platform niet zeker van. Musk eiste dat huidig Twitter-directeur Parag Agrawal publiekelijk bewijs leverde dat Twitter voor minder dan vijf procent uit bots bestaat.
Toen de kwestie voor de rechter dreigde te komen, droop Musk af. De verkoop kon alsnog doorgaan en dat gebeurde eind oktober. Op Twitter postte Musk een video waarin hij breedlachend het hoofdkantoor van Twitter in San Francisco binnenwandelde. Met in zijn handen een gootsteen. A sink in het Engels, om het te laten bezinken. Musk was vanaf dat moment Chief Twit.
Vrijwel meteen verviel het bedrijf in chaos. Hoge leidinggevenden vlogen er meteen uit, daarna werd de helft van het personeel naar huis gestuurd. De complete communicatieafdeling geschrapt, evenals het kantoor in Brussel dat met de EU onderhandelde.
Adverteerders waren er niet gerust op. Musk had steeds beloofd dat omstreden accounts weer hersteld zouden worden, die van Donald Trump voorop, en onder meer autoconcern Volkswagen, farmaceut Pfizer en snackproducent Mondelez besloten voorlopig geen advertenties meer in te kopen. De grootste adverteerder Apple ook niet, maar een persoonlijk gesprek met Tim Cook hielp en de iPhone maker is voorlopig weer aan boord.
Musk is nog steeds van plan om Twitter minder afhankelijk te maken van advertentie inkomsten. Zo werd vorige week na enige valse starts Twitter Blue opnieuw gelanceerd. Wie een abonnement neemt, krijgt een vinkje achter zijn naam en dus een geverifieerd profiel.
Musk wilde Twitter ook onderbrengen in een nieuwe alles-in-een X App, een soort WeChat. Anders gezegd: een combi van pakweg Amazon, eBay, PayPal, TikTok en WhatsApp.
Met WeChat kun je chatten, chatten, stemberichten opnemen, bellen en videobellen, een tijdlijn bijhouden en mensen ontmoeten met de Shake-functie, maar ook taxi, eten of boodschappen bestellen, treinkaartjes en vliegtickets kopen en hotels boeken. Dat doet WeChat allemaal via partners en daar zit ook het verdienmodel. Die partners betalen voor de aanwezigheid in We Chat.
Eigenlijk zit er al heel veel in Twitter waarmee je zo’n X App zou kunnen bouwen. Direct Messaging zou kunnen worden omgebouwd een volwaardige chatdienst, video en foto’s zouden op andere wijze kunnen worden weergegeven dan nu het geval is, en meer zoals we van Instagram of TikTok gewend zijn, en Twitter telt reeds diverse e-commerce diensten zoals Shops, Spotlights, Live Shopping and Product Drops.
Voor het personeel is te hopen dat volgend jaar Twitter in rustiger vaarwater komt en er een minder wispelturige CEO wordt aangesteld. Musk heeft zelf al aangegeven dat hij zijn werkzaamheden zal overdragen.
De chaos rond Twitter overschaduwde een aantal successen van Musk in 2022: zijn andere bedrijf Neuralink, die computers direct probeert te verbinden met het brein, demonstreerde hoe een aap via een implantaat een zin kon typen: ‘welcome to the show and tell’. Tijdens de presentatie werd ook een varken op een loopband getoond. Musk zei tijdens een presentatie van Neuralink dat hij hoopt binnen een half jaar ook op mensen te testen.
Begin oktober toonde Musk de vorderingen van Tesla op het gebied van Kunstmatige Intelligentie. Hij toonde een prototype van de humanoïde robot Optimus. De Tesla AI Day 2022 was zelfs door Musk uitgesteld zodat hij een prototype zou kunnen laten zien. Meer dan even zwaaien en rondlopen deed de robot niet. Maar die was dan ook in amper zes maanden gebouwd. Een iets meer geavanceerd exemplaar, kon nog geen stappen zetten.
De waardering van het commerciële ruimtevaartbedrijf SpaceX van Elon Musk klom intussen naar 140 miljard dollar, omgerekend 133 miljard euro. Samen met het Japanse ispace Eerd werd onlangs nog een Falcon 9-raket gelanceerd in wat de eerste commerciële maanmissie genoemd wordt.
SpaceX mag ook het Starlink-netwerk uitbreiden met 7.500 nieuwe satellieten. Het bedrijf had toestemming gevraagd om 30.000 kunstmanen te mogen lanceren, maar zover wilde de Amerikaanse toezichthouder FCC nog niet gaan. Via het Starlink-netwerk kunnen klanten nagenoeg overal ter wereld verbinding met het internet maken. Ook in Oekraïne, dat apparatuur van Musk te leen kreeg.
De Tesla topman begon zich ook nog te bemoeien met de Russische invasie en kwam met een vredesvoorstel. Musk stelde voor dat de referenda in de vier recentelijk door Rusland geannexeerde gebieden onder toezicht van de Verenigde Naties opnieuw worden gehouden. Als de bevolking dan stemt voor een Russisch vertrek zou dat land zich daar aan moeten houden. De Krim zou dan dus Russisch worden.
Eerste van een serie artikelen over techgebeurtenissen in 2022.
Should I step down as head of Twitter? I will abide by the results of this poll.
— Elon Musk (@elonmusk) December 18, 2022