Het was een drukke week voor de Europese Commissie. De Europese Commissie en Amazon werden het eens over het voorkomen van concurrentiebeperkingen. Amazon beloofde spelers op hun online verkoopplatform voortaan gelijkwaardig te behandelen. Amazon vermijdt met de overeenkomst een mogelijke monsterboete, die kon oplopen tot tien procent van de jaaromzet.
Ook Meta zal weer met de EU moeten onderhandelen. In een voorlopige conclusie schrijft de EU dat Facebook zijn dominante positie misbruikt om het eigen advertentieplatform Marketplace aan de man te brengen. Bovendien dwingt Facebook op een oneerlijke manier af dat het gegevens van concurrenten die adverteren op Facebook en Instagram kan gebruiken om met diezelfde rivalen te concurreren.
2022 was het jaar waarin toezichthouders en mededingingsautoriteiten de teugels nog verder aantrokken. De langverwachte Digital Markets Act (DMA) werd in het najaar aangenomen. Met de wet, die vanaf 2024 gaat gelden, wil Europa strikte regels opleggen aan grote techbedrijven en de spelregels van het internet veranderen. De DMA maakt het lastiger voor grote webreuzen als Amazon, Google, Meta en Apple om hun machtspositie uit te buiten.
Een belangrijke stap was het in werking treden van de verordening voor digitale diensten (Digital Services Act) in november. Met deze EU-regels komen er uitgebreide verplichtingen voor online-platforms. De wetgeving beoogt schadelijke praktijken te beperken, online-risico’s tegen te gaan en gebruikersrechten online beter te beschermen.
Voor grote online-platforms en zoekmachines met meer dan 45 miljoen gebruikers komen er nog meer verplichtingen. Ze krijgen te maken met jaarlijkse beoordelingen van de risico’s van schadelijke online-praktijken op hun diensten.
Op 17 februari 2023 moet de regelgeving door de platforms zijn geïmplementeerd.
Brussel maakte ook afspraken over de regelgeving voor crypto-activa en aanbieders van cryptodiensten, de Markten in Crypto-Activa Verordening (MiCAR). MiCAR zorgt voor uniforme regels voor crypto-markten en dat is van belang voor beleggers in crypto-activa en de stabiliteit en integriteit van het crypto-ecosysteem.
MiCAR definieert crypto-activa als een digitale vertegenwoordiging van een waarde of recht dat kan worden verhandeld via een distributed ledger (zoals de blockchain). Crypto’s die niet inwisselbaar zijn en een uniek reëel activa vertegenwoordigen – zogeheten Non-Fungible Tokens of NFTs – vallen buiten de scope van de MiCAR-regelgeving die vanaf 2024 gaan gelden.
Naast MiCAR is in Brussel ook recentelijk overeenstemming bereikt over aanvulling van de Transfer of Funds Regulation (TFR). Door deze verordening zullen crypto-dienstverleners bij iedere transactie van crypto-activa informatie over de verzender en ontvanger met de transactie mee moeten sturen.
Europa legde ook een datum vast voor het verplicht invoeren van USB-C. Uiterlijk op 28 december 2024 moet de oplaadinterface van met name smartphones zijn uitgerust zijn met USB-C. Het enige bedrijf waar dat nog van belang is is Apple, wiens iPhones tot nu toe een andere aansluiting hebben.
Veel internetbedrijven merkten afgelopen jaar al dat er een gure wind is gaan waaien vanuit Brussel. Meta is niet alleen aangesproken op zijn advertentiebeleid, er dreigt ook nog recordboete van ruim 2 miljard euro als gevolg van een verkeerde omgang met data van Europese gebruikers van Facebook, Instagram en WhatsApp.
In september kreeg Instagram een boete van 405 miljoen euro voor het schenden van de privacy van kinderen. En Facebook kreeg die maand nog eens een boete van 265 miljoen euro om het lekken van data van gebruikers. De Franse toezichthouder deed daar nog eens 60 miljoen euro bovenop.
Google besloot naar de hoogste Europese rechter te stappen om een miljardenboete van de Europese Commissie over machtsmisbruik met Android aan te vechten. Het bedrijf kreeg in 2018 een boete wegens het beperken van de concurrentie op smartphones die met zijn Android-systeem werken.
De Amerikaanse Senaat stemde intussen unaniem in met het weren van TikTok van de werktelefoons van Amerikaanse overheidsfunctionarissen. De Chinese app wordt gezien als een Trojaans paard voor de Chinese Communistische Partij. Het wetsvoorstel moet nog wel langs het Huis van Afgevaardigden.
De strengere regels hebben al geleid tot veranderingen. Naar verluidt werkt Apple aan een manier op zijn besturingssysteem iOS open te stellen voor appwinkels van derden. Daarmee zouden apps ook buiten de eigen App Store om op een iPhone of iPad gezet kunnen worden. Wel alleen in de Europese Unie.
Microsoft laat Europese bedrijven en overheden vanaf 1 januari kiezen om hun data alleen op servers in Europa te bewaren. Het bedrijf spreekt van een ‘data-grens’, die vanaf 1 januari 2023 wordt uitgerold voor Europese klanten. De oplossing geldt voor de zakelijke Microsoft-diensten Azure, Microsoft 365, Dynamics 365 en het Power BI platform. Begin dit jaar werden diensten van Microsoft in Nederland nog afgeraden voor de overheid en het hoger onderwijs, onder meer vanwege de data-opslag in de VS.