Haperende economie was juist goed voor Catawiki

De hardnekkige inflatie en stijgende kosten in levensonderhoud, deden mensen het afgelopen jaar zoeken naar alternatieve inkomstenbronnen. In november, volgend op de sterke inflatiepiek, noteerde veilinghuis Catawiki een recordaantal van meer dan 450.000 nieuwe objecten die werden aangeboden op de veiling.
Ondanks het onzekere macro-economische klimaat heeft Catawiki in heel 2022 ruim 3.7 miljoen objecten op de veiling gebracht; een absoluut record voor Catawiki.
Nederlanders zijn ook op zoek gegaan naar alternatieve investeringen in de vorm van luxe of kunstobjecten die de potentie hebben om hun waarde te behouden; vorig jaar werden in Nederland meer dan 500.000 objecten gekocht op Catawiki. Hiermee staat Nederland in de top 3 landen waar het meest werd uitgegeven op het veilingplatform.
Met name luxe goederen waren in trek en waren vorig jaar goed voor ongeveer de helft van Catawiki’s omzet, met mode als snelle groeier. Binnen deze categorie werden het afgelopen jaar meer dan dubbel zoveel artikelen verkocht in vergelijking met 2021. Andere luxe-verzamelobjecten zoals horloges, whisky en sterke dranken – allemaal potentiële investeringsobjecten – groeiden met dubbele cijfers.
Rolex was het meest ingestelde zoek alert door gebruikers wereldwijd. Swatch was dan weer het snelst groeiende merk op het platform in 2022 – met name door de samenwerking met Omega – met een twaalfvoudige stijging van de verkoop ten opzichte van 2021. Naast Rolex zochten Nederlanders ook opvallend veel naar luxe-merken zoals Louis Vuitton en Cartier.
Het afgelopen jaar werd er wereldwijd een recordaantal van ruim 3.7 miljoen objecten ter veiling aangeboden. Het meeste geld werd in Nederland betaald voor een Mercedes-Benz – 300S coupé – 1953 voor 215.000 euro. Ook sportmemorabilia was in trek bij Nederlanders het afgelopen jaar. Zo konden de Cervelo S5 fiets van Wout van Aert, de keepershandschoenen van Andries Noppert en de zilveren WK-medaille van Johnny Rep op veel aandacht rekenen.
Hoogtepunt van het jaar als meest bezochte item door Nederlanders was de Honda van Max Verstappen die voor 75.000 euro onder de hamer ging. Het jaar werd in december afgesloten met het 15 miljoenste object ooit geveild; een bijzondere collectie van Nederlandse postzegels als ode aan de Nederlandse herkomst van het bedrijf.

Lees hier het bericht