GroupM verkoopt Conversational aan start-up Neople

Neople uit Den Bosch neemt de chatbottak Conversational van GroupM over. De start-up gebruikt generatieve AI waardoor bedrijven bots kunnen inzetten als ware digitale werknemers.
“Zelf noemen we het digitale collega’s voor mensen in customer support-teams. De neople”, aanduiding voor de chatbots, “worden getraind op de relevante interne bedrijfsdocumenten en leren van gevoerde conversaties en verbeteren de gesprekken.” Dat vertelt Menno Zevenbergen, een van de vijf oprichters. Hiervoor werkte hij tien jaar voor GroupM.
In december 2022 tekende zijn bedrijf het eerste contact met een klant en de maand erna ging Neople formeel van start. De overname van Conversational werd op 1 juni jongstleden afgerond. Het betreft negen man in Eindhoven die aansluiten bij het team, wat het totaal op zestien brengt.
Financiële details van de transactie maken de bedrijven niet bekend. Neople wordt honderd procent eigenaar van Conversational.
“We kopen het team, het partnernetwerk en de klanten. Zij hebben al jaren ervaring met de grootste chatbots in Nederland en Europa.” Het team groeit met AI-trainers, conversation designers, engineers en commerciële medewerkers.
“Ja, de markt is rijp voor dit soort digitale supportcollega’s, zowel op de eerste alsook op de tweede lijn. Je merkt dat de markt kennelijk een probleem heeft dat we oplossen.” Eind dit jaar wil de ondernemer honderd bots hebben aangesteld met zijn uitzendbureau.
Wat doen zo’n AI-uitzendkracht? Bij helpdesk helpen antwoorden formuleren. Een menselijke collega kan die antwoorden desgewenst nog aanpassen voordat ze worden verzonden, maar hoe meer ervaring de machine heeft hoe accuratere de antwoorden. Daar zorgt een ingebouwde feedbackloop voor die de kwaliteit van de antwoorden weegt.
Over de technologie zegt Zevenbergen: “We doen drie dingen. Als eerste: het juiste antwoord op een vraag zoekt, met vector embedded searchalgoritmes en ten tweede het antwoord schrijven met AI’s. Ten derde voeren we taken uit, in de hoek van de robotic process automation. Als je taken voor een ander kunt uitvoeren dan ben je een fijne collega.”s
Over de kosten klinkt een helder antwoord. “De kosten van een neople zijn opgebouwd door middel van een salaris. Dit start bij 1500 euro, maar naarmate hij meer opleiding nodig heeft en support van ons stijgt zijn salaris.”
Er zijn al neople actief, onder andere Bob bij Toppy, Max bij Mijndomein, Nikita bij FitForMe, Joep bij Proforto en het duo Charlie en Skye bij Cygnific.

*) Foto door Annie Spratt, op Unsplash

Lees hier het bericht