Grote afschrijvingen bij Amerikaanse investeerder USV

Union Square Ventures heeft 26 procent afgeschreven op de waarde van zijn zeven investeringsfondsen waarmee het in opkomende Amerikaanse techbedrijven participeert.
Volgens kenners van de Amerikaanse vc-sector is dit een voorbode voor een brede trend die zeker achttien maanden zal aanhouden. Union Square Ventures (USV) staat te boek als een vroege, maar conservatief waarderende investeerder. Als die een kwart afschrijft op zijn investeringen kan dat bij andere vc’s makkelijk hoger oplopen.
Dit komt naar voren in een verhaal van Business Insider dat met verscheidene professionals in de investeringssector sprak.
De afschrijvingen van USV zouden blijken uit cijfers van UTIMCO, een investeerder die aan de universiteit van Texas is gelieerd. Het is een geldschieter van USV uit New York en ziet daarom zelf zijn rendementen dalen. De waarde van zijn USV-belangen daalde van 201 miljoen dollar in februari naar 149 miljoen eind mei 2023.
USV-mede-oprichter Fred Wilson reageert niet tegenover Business Insider, noch reageert hij op Twitter of op het blog dat hij sinds 2003 vrijwel dagelijks bijwerkt. Zijn fonds investeerde al vroeg in bedrijven als Bolt, Stripe, Coinbase, Twillio, MongoDB, Twitter, Etsy en Indeed.
Mogelijke oorzaken voor de dalende waardering van techbedrijven zijn angst voor recessie in de VS eind dit jaar en de stijgende rente. Dat maakt investeren in andere vehikels, zoals obligaties, weer interessanter.
Brookfield Asset Management en Sequoia Heritage zien kansen in de tanende investeerdersmarkt. Ze steken beiden 250 miljoen dollar in een nieuw fonds, Pinegrove Capital Partners, om te profiteren van de dalende waarderingen van start-ups. Ze rekenen op goede deals door participaties over te nemen van investeerders die verlegen zitten om liquide middelen. Immers, waar zij voorheen hun belangen verzilverden met beursgangen, space of andersoortige exits zijn die routes nu praktisch uitgedroogd.
Foto: Matt Topper (cc)

Lees hier het bericht