Zeventien Europese handelsorganisaties luiden het alarm over een voorgenomen verplichte Stop-knop bij webwinkels. Met één druk op die knop moet de consument een transactie achteraf ongedaan kunnen maken.
De organisaties trekken alle registers open, omdat zonder ingrijpen de Europese Unie een onnodig storende horde zou opwerpen in Europees e-commerce. Dat is een markt van honderden miljarden euro’s die zou worden ontwricht.
De stopknop is het idee van de Europese ministers met Mededinging in hun portefeuille. Ze spraken elkaar vorige week over aanpassingen van een richtlijn over verkoop op afstand van financiële diensten. Aangezien dat vaak complexe producten zijn, kwam de stopknop ter sprake als een mechanisme ter bescherming van de consument. Het dekkingsgebied werd daarna spontaan uitgebreid naar alle goederen en diensten die op afstand worden verkocht.
Eind vorige week publiceerden zeventien belangenorganisaties een open brief (PDF) waarin ze hun afkeur uitspreken. Het gaat onder meer om Europese vertegenwoordigers van bol.com, Booking.com, cdiscount, Klarna, Zalando, Vinted, Trivago, Adevinta/Schibsted, DPG Media, Mediahuis, bitkom, maaltijdbezorgers, Netflix, Viaplay, Google, Apple, Amazon, TikTok en Shopify.
Ook E-commerce Europe is fel tegen. Het Nederlandse lid van die organisatie is Thuiswinkel.org. Directeur Marlene ten Ham: “Wanneer houdt dit op? Dit is een oplossing voor een niet bestaand probleem. Het consumentenrecht biedt immers gewoon het herroepingsrecht.” Dat is het recht om binnen veertien dagen na een aankoop op afstand, bijvoorbeeld via internet of telefonisch, zonder opgaaf van reden de aankoop ongedaan te maken.
Ten Ham: “Het voorstel van de Europese Raad gaat nu naar het Europees Parlement voor stemming.” De open brief van de belangenorganisaties is de eerste stap in een intense lobbyactie die de komende weken achter de schermen zal plaatsvinden. “We willen vragen om het hele aankoopproces zo flexibel mogelijk te houden. Laat ruimte aan de ondernemer om te kiezen” hoe hij zij klanten informeert over het herroepingsrecht. “Dat is ook prettiger voor consument.”
Het voorstel van de Europese Raad omvat twee Stop-knoppen in het proces van een online aankoop.
“Dit schiet zijn doel voorbij.”
Thuiswinkel.org doet een alternatieve suggestie: “De Europese Commissie is momenteel bezig met een evaluatie van het digitale consumentenrecht. Zij onderzoekt of deze nog fit for purpose is. Dit lijkt ons inziens een logischere stap om na te gaan of er behoefte is aan een dergelijke knop. Er worden in de fitnesscheck namelijk ook een impactassessment en consultatie gedaan.” Dan kunnen alle belanghebbenden op de markt hun wensen uitspreken. Die vinden uiteindelijk, na weging, hun weg alsnog naar de Europese wetgever.
Foto: Rennett Stowe (cc)