Greenpeace: Gevaarlijke chemicaliën in kleding SHEIN

In steekproef van Greenpeace bevat vijftien procent van de kleding gekocht op SHEIN stoffen die in de EU verboden zijn. In een derde van de items zitten ‘zorgwekkende’ hoeveelheden.
De Chinese winkel-app, vooral gericht op kleding, maakt deze dagen geen goede beurt. Het laadt grote twijfel op zich in het westen vanwege twee onthutsende onderzoeken die uitkomen.
De Duitse tak van Greenpeace, als eerste, kocht 47 producten producten bij de internationale shopping-app en stuurde de kleding naar een testlab. De vraag was of en, zo ja, welke schadelijke stoffen er in de producten werden aangetroffen. Het ging om kleding en schoeisel voor mannen, vrouwen en kinderen met leveringen naar vijf landen.
Een van de schokkende resultaten was, dat Greenpeace een kankerverwekkende stof aantrof in een kinderjurkje.
Die Ergebnisse machen klar, dass SHEIN keine Übersicht über das Chemikalienmanagement in den eigenen Zulieferbetrieben hat. Het volledige rapport is hier als PDF te downloaden. De milieuorganisatie concludeert sec dat ‘SHEIN geen goed overzicht heeft op het chemicaliënmanagement in zijn toeleveringsketen’. SHEIN wordt financieel gezien een omzet toegedicht in de orde van grootte als die van Indextex/Zara en H&M Group.
SHEIN brengt elke dag tussen de zes- en negenduizend nieuwe artikelen online. Die betrekt het van duizenden aangesloten Chinese fabrieken. Prijzen van producten liggen ontiegelijk laag naar Europese begrippen en maken de app een grabbelton voor (onder meer) koopjesjagende jongelui met kleine budgetten.
Een van de redenen voor de lage prijzen, zo wordt uit een ander onderzoek duidelijk, ligt in de herkomst van de producten. Persbureau Bloomberg achterhaalde dat China katoen gebruikt uit een regio waar met slavenarbeid wordt gewerkt. Het katoen komt volgens labonderzoeken uit Xinjiang, de provincie waar de oorspronkelijke ethnische bevolking, de Oeigoeren, door de staatsoverheid worden onderdrukt. In de VS is katoen uit Xinjiang verboden.

Shein is a fast-fashion phenomenon.
It’s also using banned cotton from Xinjiang in its clothes, tests done for Bloomberg found https://t.co/xA0T5ww9TL pic.twitter.com/NFuCXGtFFM
— Bloomberg (@business) November 22, 2022

Foto: jon d (cc)

Lees hier het bericht