Google Nest en Android-toestellen ondersteunen Matter

Google zet ondersteuning voor de Matter-standaard aan in zijn hardware, Androids en Nest-apparaten. Dat verandert de arena om controle over de smarthome van hardware naar software.
Hardware uit de stal van Google, zo kondigt de techreus aan, kan nu overweg met de nieuwe Matter-standaard en koppelt daardoor met hardware van andere fabrikanten in een huishouden. Hiertoe wordt een softwareupdate doorgevoerd.
De spulletjes van – zeg – Samsung, Google, Philips, Amazon, Apple, de Zigbee Alliance, IKEA en Huawei herkennen elkaar en kunnen zelfs in tandem werken. Om dit mogelijk te maken lanceerden tientallen makers van smarthome-apparaten begin novermber in Amsterdam de technische standaard Matter. Dat is als het ware een overkoepelende specificatie.
Met het publiceren van versie 1.0 van die standaard, gecoördineerd door de Connectivity Standards Alliance (CSA), verandert de dynamiek op de markt voor connected domotica. Fabrikanten kunnen nu óp die standaard gaan bouwen. Consumenten willen, bijvoorbeeld, niet drie apps om apparaten van drie fabrikanten te bedienen, maar één app voor allemaal. De partij die dit wint, is er een die van huis uit al goed is in software en UX-design. Dat zijn veelal niet de partijen met een geschiedenis in hardwareontwerp, maar eerder partijen als Apple of Google. Laatstgenoemde heeft reeds een samenwerking gesloten met Samsung voor, wat heet, een multi-admin experience.
Het soort apparaten dat met Matter werkt is breed. Dat varieert van lampen en thermostaten tot blinden, stekkers, airco-controllers, camera’s, deursloten en tal van sensoren.
Foto: George Lane (cc)

Lees hier het bericht