‘Google hoort volgende Europese aanklacht mogelijk morgen al’

De Europese Commissie heeft Googles marktmacht in reclametechnologie op de korrel en kondigt mogelijk morgen een formeel onderzoek aan.
Dat melden persbureaus Bloomberg en Reuters op grond van bronnen rondom de thematiek.
Formeel gezien zal de Commissie morgen zijn ‘statement van van bezwaar’ kenbaar maken, als de Brusselse bronnen kloppen. Dat houdt in: een klacht waartegen Google zich zal moeten verdedigen.
Details van de klacht zijn nog niet bekend.
Het zou zeker niet de eerste keer zijn, dat de mededingingsautoriteit van de Europese Commissie van zich laat horen. Google heeft zich een dominante marktpositie verworven en dat ging niet zelden ten koste van concurrenten. Die kregen minder ruimte of werden weggedrukt, maar dominante marktmacht ontmoedigt bovendien start-ups om een gooi te doen naar een bepaalde niche.
Google werd afgelopen jaren aangeklaagd én bestraft om zijn te dominante marktposities bij onder meer Search, Shopping en Advertising. Er loopt nog een onderzoek naar zijn marktmacht bij displayreclame, waar het praktisch de hele keten domineert.
Het is niet duidelijk of het vermeende nieuwe Europese onderzoek weer een subonderdeel van de reclameketen betreft of een ultieme poging wordt om Google te dwingen zijn ontwrichtende praktijken structureel aan te pakken. Miljardenboetes deren het bedrijf niet. Dat zijn schilfers uit de jaarlijkse winst.
Foto: Kate ter Haar (cc)

Lees hier het bericht