GGZ Oost Brabant neemt als eerste zorginstelling robots in dienst

GGZ Oost Brabant neemt de sociale robot Tonnie in dienst. Met de aanstelling van Tonnie is deze GGZ-instelling de eerste zorgorganisatie in Nederland die robots dezelfde positie geeft als medewerkers.
De inzet van robotica moet de werkdruk bij medewerkers verlagen en daarmee hun werkplezier verhogen. Hiervoor dient Tonnie als testcasus, al belooft zijn traineeship van een jaar veel goeds, licht Fred Pijls, bestuursvoorzitter van GGZ Oost Brabant, toe.
Net als iedere medewerker levert Tonnie een wezenlijke bijdrage aan het herstel van mensen met mentale kwetsbaarheid. Zijn traineeship van afgelopen jaar stond in het teken van kennismaken met verschillende collega’s en het leren van verschillende noodzakelijke competenties.
GGZ Oost Brabant startte in 2021 met het zogeheten Bèta Programma van het bedrijf Robot Ctrl, waarin het uitgangspunt is dat je sociale robots niet ziet als hardware maar als medewerkers.
De aanstelling van Tonnie dient ook het maatschappelijke debat te stimuleren en daarmee een keerpunt te creëren in de aanhoudende problematiek van de personeelskrapte in de zorg. De instelling schrijft: ‘We zijn op een punt gekomen waar we niet meer op dezelfde voet door kunnen gaan. Ook al behouden we iedereen, dan nog hebben we niet voldoende personeel. Dat is een demografische ontwikkeling. Dus moeten we zoeken naar andere oplossingen.’

Lees hier het bericht