Getir dient klacht in bij marktwaakhond vanwege beleid Amsterdam

Flitsbezorger Getir heeft bij de Autoriteit Consument & Markt (ACM) een klacht ingediend tegen het bestemmingsplan van de gemeente Amsterdam voor flitsbezorgers, zo blijkt uit documenten die in handen zijn van AT5.
Volgens het bedrijf zorgen de plannen van de gemeente voor een sterkere marktpositie van supermarkten en dus voor ‘oneerlijke concurrentie’.
Daarnaast zouden supermarktketens wel gewoon nog door kunnen gaan met het bezorgen van producten uit hun winkels in de woon-werkgebieden.
Getir spreekt van een klassieke situatie, waarin politieke koudwatervrees voor nieuwkomers, eerlijke concurrentie en consumentenbelangen in de weg staat.

De gemeente Utrecht gaat intussen als een van de eerste gemeentes van Nederland voorwaarden stellen aan snelle boodschappenbezorgdiensten om zich te mogen vestigen op nieuwe locaties. Door het vastleggen van regels voor de vergunningverlening aan de flitsbezorgers hoopt de gemeente te voorkomen dat deze ondernemingen zich op locaties vestigen waar ze niet passen of gewenst zijn. Zo mogen nieuwe locaties geen ‘darkstores’ worden en moeten ondernemers aangeven hoe ze verschillende vormen van mogelijk overlast gaan inperken.

De uitstraling van de vestigingen wordt beoordeeld aan de hand van de redelijke eisen van welstand. Daarnaast vindt de gemeente het belangrijk dat iedereen kan meedenken, meedoen en invloed kan uitoefenen op wat er in hun omgeving gebeurt. Daarom moeten flitsbezorgers die een vergunning aanvragen belanghebbenden in een vroegtijdig stadium betrekken en op de hoogte houden.

Lees hier het bericht