Boni, de supermarkt die opgaat in Nettorama, was in 2011 naar eigen zeggen één van de eerste pioniers in de online levensmiddelenmarkt met de Boni Webwinkel. Bovendien was Boni jaren achtereen de leverancier van Picnic. Maar nu lijkt online activiteiten verder weg dan ooit.
Afgelopen vrijdag werd bekend van de discountformules Nettorama en Boni gaan fuseren. De nieuwe keten zal verder gaan onder het merk Nettorama. Door de samenvoeging ontstaat een A-merkdiscounter met ruim 80 winkels en circa 6.800 medewerkers.
Nettorama en Boni zijn beide familiebedrijven. Succesvolle A-merkdiscounters, die in iets meer dan 50 jaar zijn uitgegroeid tot stabiele winkelketens met trouwe klanten, zeggen ze zelf.
Familiebedrijf Nettorama is in 1968 opgericht door Jaap Bastmeijer. De keten is uitgegroeid tot 32 winkels. Het hoofdkantoor en het distributiecentrum zijn gevestigd in Oosterhout. Nettorama heeft 3.350 medewerkers en is lid van inkoopvereniging Superunie.
Boni is in 1972 opgericht door Gerrit Klaassen. De keten bestaat op dit moment uit 51 winkels. Het hoofdkantoor en het distributiecentrum zijn gevestigd in Nijkerk. Boni heeft 3.450 medewerkers en is lid van inkoopvereniging Superunie.
Opvallend is dat in het persbericht met geen woord wordt gesproken over online activiteiten. Nettorama heeft die nooit gehad, maar Boni wel. Het was op dit gebied zelfs een pionier.
Al in 2017 besloot Boni de webwinkelactiviteiten te staken en zich te richten op supermarkten met een nieuwe online strategie.
‘Wij hebben veel geleerd van e-commerce met Boni Webwinkel’, verklaarde Huub van der Horst, e-commerce manager van de keten, destijds aan Distrifood. ‘Wij willen met de nieuwe online strategie gaan inzetten op de ideale online klantreis voor onze klanten. Dit moet ervoor gaan zorgen dat de communicatie en in te zetten communicatiekanalen beter afgestemd zijn op de klant.’
Er kwam niet veel van terecht. Misschien wel vanwege de samenwerking met websuper Picnic. Sinds de lancering van de online super was Boni de leverancier van Picnic. Boni-eigenaar Bouke van der Wal was zelfs een van Picnics grootste financiers.
Picnic bouwde de samenwerking met leverancier Boni eind 2022 grotendeels af, zodat vrijwel alle huismerkartikelen onder het eigen Picnic-merk vallen. Picmic leverde voordien vooral producten van G’woon-label, het eigen merk van Superunie. De samenwerking met Edeka via inkooporganisatie Everest bleek interessanter voor Picnic, dat de Duitse markt betrad. De Duitse retailer, die tevens aandeelhouder is, heeft een groot netwerk van privatelabelproducenten.
Het aantal supermarktketens neemt al jaren af. Eerder fuseerden supermarktketens Plus en Coop, supermarkt Deen werd overgenomen door drie andere supermarktketens en ook Jan Linders is verdwenen en omgebouwd tot Albert Heijn. Al die gefuseerde formules doen weinig met internet. Ze hebben een website waar op zijn best een folder bekeken kan worden. Op de site kun je zelfs niet zoeken naar producten en hun prijzen.
Voor discounters zijn webwinkels vaak niet lonend. Dat gold in het verleden ook voor Action, dat nu alleen grotere artikelen online verkoopt. Textielzaak Wibra begon in 2021 met e-commerce omdat de winkels vanwege corona dicht moesten. Aanvankelijk vooral met hardlopers, zoals de schoonmaakproducten van het populaire merk Dasty. Nu wordt een groot deel van het assortiment online aangeboden, behalve kleding. Vanwege de marges en retouren wil het bedrijf die stap nog niet zetten.