Gearresteerde ontwikkelaar Tornado Cash langer vast

De ontwikkelaar van cryptomixer Tornado Cash, Alexey Pertsev, blijft tot februari 2023 vastzitten, zo werd bepaald tijdens een hoorzitting in Den Bosch. De rechter meent dat er sprake is van ‘vluchtgevaar’.
Pertsev zit vast omdat zijn platform Tornado Cash is gebruikt voor witwaspraktijken. Amerikaanse autoriteiten schatten dat daarmee een bedrag is gemoeid van 7 miljard dollar aan cryptocurrencies.
Tornado Cash biedt diensten aan voor het mixen van de cryptovaluta. De onlinedienst maakt het daarmee mogelijk de herkomst of bestemming van cryptovaluta te verhullen. De (criminele) herkomst van de cryptogelden wordt door dergelijke mixingservices veelal niet of nauwelijks gecontroleerd. Gebruikers van een mixingservice doen dat veelal om hun anonimiteit te vergroten.
Begin augustus legde de Verenigde Staten het platform officiële sancties op.
“We leggen Tornado Cash vandaag sancties op. Het is een virtuele currency mixer die de buit van cyber misdaden witwast, waaronder dat van slachtoffers in de Verenigde Staten. Ze hebben meerdere keren gefaald met het voorkomen van witwaspraktijken door criminele entiteiten.”

Lees hier het bericht