Gazon wilder met Husqvarna

In aanloop naar Wereld Bijendag (20 mei) en de Internationale dag van de Biodiversiteit (22 mei) lanceert Husqvarna een nieuwe functie voor Automowers: Rewilding Mode. De Zweedse uitvinder maakte met de robotmaaier het gazononderhoud al makkelijk, maar nu wordt het ook eenvoudig om een gedeelte van het gazon te laten verwilderen.
Met Rewilding Mode laat je minimaal 5 procent van het gazon ongemaaid. Dit percentage is gebaseerd op Europese richtlijnen voor de landbouw. Door verwildering van het gazon ontstaat er een strook voor bijen, vlinders en andere bestuivers en wordt de biodiversiteit vergroot.
Als elke Europese tuinbezitter 5 procent van het gazon laat verwilderen, staat dit gelijk aan een oppervlak van 125.000 hectare. Dat is twee keer groter dan het grootste natuurreservaat van Europa: het nationaal park Doñana in Spanje, schrijft Husqvarna,
Stedelijke gebieden bestaan naar schatting voor 20-30% uit particuliere tuinen. Tuinbezitters kunnen daarom een grote rol spelen bij het verbeteren van de biodiversiteit.
De Rewilding Mode is beschikbaar voor de modellen 405X, 415X, 435X AWD, 430X NERA en 450X NERA. Instellen gaat eenvoudig via de Automower app. Met behulp van satellieten berekent de app de grootte van de maaivrije zone. Je kunt dan vervolgens kiezen op welk deel van het gazon je deze wilt hebben en is het mogelijk om de zone uit te breiden. Eenmaal ingesteld, maait de Automower daar niet. Wie het gazon wil laten verwilderen met een ander type maairobot kan gebruik maken van een losse afzetting.

Lees hier het bericht