Fusie RTL en Talpa van de baan

Toezichthouder ACM geeft geen vergunning voor fusie Talpa en RTL Nederland. Dat melden beide partijen in een persbericht.
RTL Group en Talpa Network betreuren het dat de ACM geen rekening heeft gehouden met de snelheid en omvang van de veranderingen in het Nederlandse medialandschap en de impact van deze veranderingen op lokale mediabedrijven. Zij blijven ervan overtuigd dat een fusie van RTL Nederland en Talpa Network het juiste strategische antwoord zou zijn geweest op de uitdagingen die voortvloeien uit de toegenomen concurrentie met de internationale platforms.
Sven Sauvé, CEO van RTL Nederland, zegt: ‘Ondanks de beslissing van de autoriteiten blijven we ervan overtuigd dat we samen met Talpa Network nieuwe kansen hadden kunnen creëren in het Nederlandse medialandschap. RTL Nederland staat er goed voor, we hebben een uitstekend personeelsbestand en met de volledige steun van onze aandeelhouder zullen we onze positie in het tv-, digitale en streamingdomein verder uitbouwen.’
Het was de bedoeling dat RTL Nederland 70 procent van de aandelen zou krijgen, en Talpa 30 procent. Talpa-topman John de Mol wilde zich na deze fusie richten op het bedenken van nieuwe programma’s.
ACM vindt dat het beoogde fusiebedrijf een te machtige positie krijgt in het commerciële medialandschap.
ACM liet al eerder weten onderzoek dat de fusie voor adverteerders, producenten van televisieprogramma’s, distributeurs van televisiekanalen en uiteindelijk voor de kijker nadelige gevolgen zou kunnen hebben.
Dat is nog steeds het standpunt: ‘Volgens de ACM ontstaat er door de overname een te machtige partij in het commerciële medialandschap. Dat leidt tot prijsverhogingen voor adverteerders en voor telecomaanbieders die de zenders doorgeven. Uiteindelijk betaalt de consument daarvan de rekening.’
Het idee was dat RTL Nederland en Talpa Network samen sterker staan tegenover partijen als Netflix en Amazon Prime Video.
Twintig dagen geleden hebben Talpa Network en RTL de Autoriteit Consument & Markt (ACM) nog een plan voorgelegd om de voorgenomen fusie toch door te kunnen laten gaan, onder meer door het reclameverkoopbedrijf van Talpa af te stoten.
‘In deze procedure hebben de partijen remedies aangeboden, oplossingen voor problemen die wij zien bij het eventueel voltrekken van deze fusie. Die beoordelen we op dit moment en een onderdeel van die beoordeling is een markttest. Wij vragen aan verschillende marktpartijen wat zij vinden van deze oplossing. Het is nog geen oordeel van ons’, aldus een woordvoerder van de ACM tegenover het AD.
De fusie stuitte op grote bezwaren van onder meer de Bond voor Adverteerders.
In september vorig jaar ging de voorgenomen fusie tussen de televisiegroepen Groupe TF1 en Groupe M6 in Frankrijk niet door. Zij kregen van de Franse mededingingsautoriteit (l’Autorité de la Concurrence) geen toestemming.

Lees hier het bericht