Frauduleus platform iSpoof opgerold

In samenwerking met de politie in Engeland is de spoofingdienst iSpoof uit de lucht gehaald en is de eigenaar van de dienst gearresteerd. De dienst draaide op servers in Almere.
Door een tap op de servers kreeg de politie zicht op de gebruikers van de software en hun werkwijze.
Bij spoofing doen oplichters zich voor als bankmedewerkers of helpdesk. Met de software van iSpoof kunnen criminelen eenvoudig hun eigen telefoonnummers verbergen en bellen namens een ander. Vaak verschijnt de naam van de bank, zoals ING, ook op het scherm van het slachtoffer. Meestal moet geld worden overgemaakt naar een rekeningnummer van de oplichters.
iSpoof faciliteerde deze oplichting voor criminelen die daarvoor betaalden. Wereldwijd zijn via iSpoof per maand circa een miljoen gesprekken of pogingen daartoe voeren. In Nederland gaat het om vermoedelijk duizenden telefoontjes per maand.
De tap leidde tot het aanhouden van twee mannen uit Almere van 19 en 22 jaar oud. De Britse politie heeft alleen al 142 verdachten opgepakt. Dat gebeurde in samenwerking met de cybercrime-eenheid van Scotland Yard en met autoriteiten in de VS en Oekraïne. De FBI heeft beslag gelegd op de domeinnaam ispoof.cc.
Er zijn 200.000 slachtoffers geïdentificeerd. Eén slachtoffer werd opgelicht voor 3 miljoen pond, terwijl het gemiddelde gestolen bedrag 10.000 pond was. Degenen die de oplichterij runden, verdienden ongeveer 3,2 miljoen pond over een periode van 20 maanden.
Het vermoedelijke brein achter de website is de 34-jarige Teejai Fletcher, die er een weelderige levensstijl op nahield. Hij moet op 6 december voor de Southwark Crown Court verschijnen.
Of met de aanhoudingen de overlast zal zijn verdwenen moet nog worden afgewacht. De politie waarschuwt dat gebruikers van de software in het vizier staan bij internationale opsporingsdiensten.
 
 

Lees hier het bericht