Frame jij ChatGPT of kan het jou framen? Psychologie, content en AI

Sinds ChatGPT ten tonele verscheen lijkt iedereen te kijken wat je ermee kunt doen, ook binnen het marketingvak. Hier bekijk ik hoe het programma je kan helpen een bepaald (positief) frame aan je geschreven content te geven.

ChatGPT maakt teksten die onbevredigend, eentonig en inconsistent zijn.
of:
ChatGPT maakt teksten die creatief, meeslepend en overtuigend zijn.
Framing is een invloedrijke techniek die de perceptie van de lezer kan sturen door het gebruik van specifieke woorden. Door zorgvuldig de juiste woorden te selecteren, kun je een specifiek beeld bij de lezer creëren. In een verkoopcontext worden positieve woorden gebruikt om de voordelen te benadrukken, terwijl politici vaak negatieve framingwoorden gebruiken over iets waar ze kritiek op hebben. Een treffend hedendaags voorbeeld van een krachtig populair negatief framingwoord is ‘graaiflatie’.
Framing in ChatGPT toepassen
Deskundige tekstschrijvers met een achtergrond in psychologie weten hoe ze framing kunnen toepassen in een tekst om een specifiek doel te bereiken. Nu ChatGPT steeds vaker wordt ingezet, heb ik framing als een van de technieken onderzocht. De vragen die ik stelde waren:

Wat weet ChatGPT over framing?
Hoe bekwaam is ChatGPT in het toepassen van framing?
Kan ik in ChatGPT framing met andere psychologie combineren?

ChatGPT is in staat om te framen. Sterker nog, door de juiste prompts te geven, kun je ChatGPT moeiteloos en zonder kennis van psychologie framing in een tekst laten toepassen. Afhankelijk van je doel en doelgroep kun je kiezen voor positieve of negatieve framing.
Een ander voorbeeld van framing is het woord ‘weidemelk’, een positief framingwoord dat melk beschrijft die afkomstig is van koeien die minstens 120 dagen per jaar buiten grazen. Op basis van deze beschrijving gaf ik ChatGPT de volgende prompt: “Ik heb de volgende tekst: [melk afkomstig van… enz.]. Maak van deze tekst 1 positief framewoord. Geef 10 voorbeelden”. Naast ‘weidemelk’ kwam het programma onder andere met ‘buitenmelk’, ‘vrijheidsmelk’, ‘natuurmelk’, ‘grasmelk’ en nog een paar minder overtuigende woorden. Daar tegenover stonden negatieve framingwoorden zoals ‘stalmelk’, ‘wintermelk’, ‘onkruidmelk’ en ‘moddermelk’.
Met slechts één prompt en het verzoek om tien voorbeelden kan ChatGPT  nu snel, moeiteloos en effectief een framingwoord voor je genereren. Voor een langere tekst kun je ook een titel bedenken met framing door de volgende prompt te gebruiken: “Maak van de volgende tekst een korte zin en gebruik positieve framing. Geef 10 mogelijke voorbeelden. Dit is de tekst: [tekst]”. ChatGPT zal nu tien titels genereren waarin framing is verwerkt. Je kunt positieve of negatieve elementen aan de prompt toevoegen. Ik heb bijvoorbeeld ook gevraagd naar een titel met positieve framing en een curiosity gap. Op deze manier combineer ik twee principes. Er zijn nog meer principes die je kunt combineren met framing en een titel.
Meest effectieve methode
ChatGPT selecteert de framingwoorden zelf op basis van de tekst die je hebt gegeven of laat maken. Het meest effectief is het om een bestaande tekst te nemen en daar framing aan toe te voegen met behulp van ChatGPT, zoals met de prompt: “Verwerk framing in de onderstaande tekst: [tekst]”. Daar komt dan bijvoorbeeld het volgende uit:
Origineel – “Je kunt jouw deurmat met logo nu ook online bestellen via onze website xyz.”
Framing – “Wil je jouw entree een unieke uitstraling geven? Bestel dan snel jouw gepersonaliseerde deurmat met logo bij (website) xyz, de specialist in kwaliteitsmatten.”
Na het genereren van de tekst kun je ChatGPT vragen om een uitleg: “Leg framing uit in de tekst die je net gemaakt hebt.” Over het bovenstaande voorbeeld wordt dan het volgende uitgelegd:

“uniek” is een woord dat een positieve associatie met exclusiviteit oproept;
“gepersonaliseerd” benadrukt maatwerk;
“specialist” wekt vertrouwen en autoriteit op;
“kwaliteitsmatten” benoemt een positief kenmerk van het product.

Zonder enige voorkennis is het nu kinderspel om framing in een tekst toe te passen. Als je ChatGPT deels zelf een tekst laat maken, voeg dan de volgende prompt toe aan je andere prompts: “Verwerk framing in de tekst”.
Meerdere principes
Framing is een krachtige techniek om de lezer van een tekst te beïnvloeden. Omdat framing zo invloedrijk is, moet het verantwoord worden ingezet. Tegelijkertijd is framing echter slechts een van de psychologische principes die je samen met ChatGPT kunt inzetten bij het schrijven van een tekst. Afhankelijk van het doel en de doelgroep van een tekst is het mogelijk om framing te combineren met bijvoorbeeld future pacing en affectheuristiek. Dit is een uiterst krachtige combinatie. Klinkt dit als abracadabra? Vraag ChatGPT om een uitleg van deze termen en laat je verrassen.
Ik ben inmiddels razend enthousiast over de mogelijkheden om samen met ChatGPT eenvoudig, effectief en snel teksten te genereren. In dit artikel heb ik naast framing ook nog een aantal andere psychologische principes gebruikt. Ben je benieuwd welke dat zijn of herken je ze al? Laat het me weten in de reacties.
Over de auteur: Bob Ballings is trainer en spreker over ChatGPT.
Op de hoogte blijven van het laatste nieuws binnen je vakgebied? Volg Emerce dan ook op social media: LinkedIn, Twitter en Facebook.

Lees hier het bericht