Focus op veiligheid bij Amsterdam Drone Week

‘Het is noodzakelijk de luchtvaart te moderniseren. Digitalisatie en nieuwe spelers, zoals de dronesector, zijn daarvoor nodig.’ Dat vertelde Marc Allen, CSO van luchtvaartfabrikant Boeing, op de eerste dag van Amsterdam Drone Week (ADW) in de RAI Amsterdam.
Boeing richt zich naast de productie van vliegtuigen met de joint ventures Skygrid en Wisk nadrukkelijk op drones en de nieuwe mobiliteit. Zo werkt de vliegtuigbouwer aan een autonome drone, waarmee het zonder piloot maximaal vier personen kan vervoeren. Inmiddels zijn er 1600 tests uitgevoerd en Allen verwacht dat de certificering een kwestie van tijd is.
Ruim 2000 deskundigen maken op het evenement inzichtelijk wat er nu al en binnen afzienbare tijd mogelijk is met drones. En wat er in de afgelopen jaren is gerealiseerd. Zo werd in november 2022 de Drone Strategy 2.0 aangenomen door de Europese Commissie, wat de leidraad moet zijn voor Europese regelgeving. Het inzetten van drones voor niet alleen logistieke doeleinden, zoals het vervoeren van pakketten, maar ook voor het vervoer van personen komt zo dichterbij.
Op het evenement toont Saxion Hogescholen hoe een kleine brand geblust kan worden met een blusdrone. Met minder dan een liter water komt de IFEX-drone in actie, waarbij het vuur gericht gedoofd wordt. Daarnaast is de Nationale Politie in de RAI met nieuws over de stijgende inzet van drones voor het handhaven van de openbare orde en het gebruik van drones voor recherchewerk. Ook laat de Nationale Politie zien welke drones worden ingezet om de ontwikkelingen rondom demonstraties of bij voetbalwedstrijden goed te kunnen volgen vanuit de lucht.
Tijdens NL Drone Dag, wat onderdeel uitmaakt van het programma van ADW, wordt donderdag ingezoomd op de regelgeving in Nederland. Henri van Faassen, directeur luchtvaart van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, presenteert de visie van de overheid op drones. Joshua Serrao, lid van CTI Innovatieteam van gemeente Amsterdam, en Martijn Peltenburg, projectmanager digitale economie van gemeente Rotterdam, stippen met praktijkvoorbeelden uit onder meer de haven van Rotterdam aan welke mogelijkheden en uitdagingen er zijn voor drones in de leefomgeving.
Amsterdam Drone Week is een initiatief van RAI Amsterdam en EASA, het Europese agentschap dat verantwoordelijk is voor de veiligheid van het luchtverkeer. Andere partners zijn het Ministerie van Infrastructuur & Waterstaat, Gemeente Amsterdam, Eurocontrol, UIC2/CIVITAS, WEF, ICAO, CANSO, GUTMA, GSMA, Boeing, Airbus, KPN,Achmea, Groupe ADP en vele anderen.

Lees hier het bericht