‘Flitsbezorgers Getir, Gorillas en Flink leveren sigaretten aan minderjarigen’

Hoewel flitsbezorgers onder het ‘online verkoop van tabak’ vallen en dit per 1 juli 2023 verboden is, hebben de bezorgdiensten nu nog vrij spel. Volgens de bezorgdiensten moet er volgens hun werkwijze gevraagd worden naar een legitimatie, maar in de praktijk nemen de bezorgers het niet zo nauw met deze regels, zo bleek gisteren bij het programma Radar.
Radar maakte drie verschillende accounts aan bij de drie flitsdiensten. Getir, Gorillas en Flink en bestelde bij alledrie sigaretten in de steden Utrecht en Arnhem. De bezorging liet Radar aannemen door de 13-jarige Mare. Van alle negen bestellingen, is eenmalig door een bezorger van Gorillas om legitimatie gevraagd en zijn de sigaretten door de bezorger weer mee terug genomen.
De toezichthouders NVWA geeft aan dat handhaving op flitsbezorgers niet makkelijk is en de pakkans bij bezorging zeer klein. Ceder geeft aan Kamervragen te gaan stellen om toch meer te gaan handhaven.
Tweede Kamerlid Jeanet van der Laan D66 vindt een boete voor de flitsbezorgers en het afleggen van verantwoording door de flitsbezorgers een logische optie.
Getir en Gorillas reageerden gezamenlijk met een schriftelijke reactie: ‘Getir en Gorillas hanteren een zogenaamde ‘geborgde werkwijze’ die bekend is bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. Deze werkwijze heeft als doel dat tabak enkel geleverd wordt aan consumenten van 18 jaar of ouder. De werkwijze moet ook waarborgen dat tabak wordt afgeleverd op het adres van de geadresseerde, dat de leeftijd van de persoon aan wie de tabak wordt verstrekt wordt vastgesteld en dat de werkwijze altijd wordt gevolgd. We betreuren dat dit meerdere malen niet goed is gegaan en nemen dit zeer serieus.’

Lees hier het bericht