Flitsbezorgen verboden tot 16 jaar

Het wordt verboden voor kinderen tot 16 jaar om te werken als flitsbezorger. Daarmee sluit het kabinet aan bij het bestaande verbod voor kinderen maaltijden te bezorgen. Het verbod gaat nog dit jaar in.
Het was al verboden voor kinderen om maaltijden te bezorgen en daar komt het verbod op flitsbezorging bij. Het kan namelijk gevaarlijk zijn om onder tijdsdruk door het verkeer te navigeren op een (elektrische) fiets, om bijvoorbeeld boodschappen te bezorgen.
Voor andere nieuwe vormen van kinderarbeid zijn de risico’s en de juridische aanduiding minder duidelijker. Want jong ondernemerschap, zoals vloggen en influencen zijn populair, maar kunnen ook risico’s voor de mentale gezondheid en schoolprestaties met zich meebrengen.
De minister van Sociale Zaken Karien van Gennip gaat in elk geval de tijden waarop kinderen op niet-schooldagen mogen werken aanpassen. Kinderen mogen straks ook van 19:00 tot 20:00 werken, op strikte voorwaarde dat de rusttijd hetzelfde blijft en dat de ouder/voogd toestemming geeft. Het wordt ook mogelijk voor kinderen onder de 16 jaar om op zondag te werken, hiervoor gelden dezelfde voorwaarden.
De wet- en regelgeving voor kinderarbeid sluit op dit moment onvoldoende aan bij deze nieuwe vormen van werk door kinderen. Uit onderzoek in opdracht van de minister is gebleken dat er duidelijkere regels moeten komen voor jonge influencers en jonge ondernemers. Die regels moeten het duidelijker maken wanneer bijvoorbeeld het vloggen een hobby is en wanneer het werk is. Met de aanpassingen wordt de regelgeving gemoderniseerd, verduidelijkt en aangescherpt.

Lees hier het bericht