FIFA publiceert ‘muilkorfrapport’ over WK Qatar 2022

De internationale voetbalbond FIFA rapporteerde bij het WK in Qatar twintigduizend social media-berichten als aanstootgevend, beledigend of discriminerend. Zo’n driehonderd mensen kregen daarom politie op de stoep.
Het ging daarbij om berichten die aantoonbaar tegen de gebruiksvoorwaarden ingingen van de socialplatformen waarop deze verschenen. In totaal zijn er twintig miljoen berichten gescand op Twitter, Facebook, YouTube, Instagram en TikTok.
De FIFA publiceerde dit weekend het rapport waarin het zijn ervaringen met proactief digitaal surveilleren deelt. De organisatie wachtte niet totdat gebruikers van de platformen klaagden over aanstootgevende teksten, maar ging er met AI en mensen proactief naar op zoek. In het begin van het toernooi reageerden de platform niet even gretig, richting het einde hadden ze teams opgelijnd staan. Die reageerden het beste op Engelstalig cybergif.
Dat was ook wel nodig, want naarmate het toernooi vorderde kwamen er meer scheld- en haatteksten online. Engeland-Frankrijk was de meest verketterde wedstrijd, Frankrijk kreeg met afstand de meeste ellende over zich heen.
“Politieke voorkeuren en persoonlijke omstandigheden waren vaak de katalysatoren die galspuwers aanzetten.”
Meer dan driehonderd haatdragende voetbalkijkers werden geïdentificeerd. Hun gegevens gingen naar de lokale politiediensten. Van 447 man was de identiteit zeer waarschijnlijk te herleiden, van haatzaaiers 436 niet.
De aard van het vitriool:

Details van de surveillancepraktijken staan hier in een PDF online.
Foto: Andrew Milligan sumo (cc)

Lees hier het bericht