FBI: Gebruik adblockers om boeven te weren

De Amerikaanse FBI raadt internetgebruikers aan een adblocker te gebruiken om zich te beschermen tegen boeven met gijzel- en steelsoftware.
De veiligheidsdienst komt een nieuwe vorm van cybercrime zo vaak tegen dat hij zich genoodzaakt voelt het publiek te waarschuwen.
Boeven richten zich met een handige trucje vooral op mensen die software zoeken om te downloaden en die cryptomunten hebben. Voor deze groepen maken ze websites die nauwelijks van de oorspronkelijke, echte sites zijn te onderscheiden en sturen het publiek daar naartoe via reclame bij zoekmachines.
Gebruikers zien de malafide reclames en kunnen deze amper van de echte merken onderscheiden, evenals de sites die de boeven klonen. Als de gebruiker eenmaal doorklikt, beginnen de criminele handelingen. De download die men zocht, blijkt ongemerkt software te zijn die heimelijk inloggegevens steelt of ransomware bevat. Dat is software die een computer gijzelt voor losgeld. Dezelfde truc wordt gebruikt richting cryptosites. Met criminele kopieën worden de inloggegevens afhandig gemaakt.
De FBI raadt aan adblockers te gebruiken. Daarmee kan de gebruiker aangeven helemaal geen reclame in zijn browser meer te willen zien of enkel op selecte, zelf te bepalen websites.
Foto: Matthew Paul Argall (cc)

Lees hier het bericht