Faillissement Instabox Nederland kwam volkomen onverwacht

Het faillissement van bezorger Instabox Nederland is een groter drama dan gedacht. De betrokken werknemers wisten tot woensdagochtend van niets, zo blijkt uit opmerkingen op Twitter. ‘Niemand wist vanochtend ergens van en nu zijn we failliet en werkloos. Instabox-Budbee fusie is onlangs goedgekeurd en nu is Instabox ineens failliet. Puur om oude Redjepakketje schulden kwijt te raken en opnieuw te beginnen als Instabee. Over de ruggen van werknemers en klanten.”
“Onze hub zelfde verhaal,” reageert iemand. “Fusie zogenaamd goed nieuws want groei van bedrijf. Nu toch krimp door paar honderd man per direct te ontslaan en met vragen achter te laten.”
“Exact. Iedereen wist van tevoren dat een fusie inkrimpen zou betekenen. Maar ze deden inderdaad alsof het allemaal geweldig en leuk was. Dit is gewoon vuil spel vanuit Zweden. Zelfs onze hubmanager wist van niks vanochtend. Wij waren nog bezig met pickups aanpassen gisteren.”
Hoeveel mensen op straat komen te staan is nog niet duidelijk. Het gaat in elk geval om 130 werknemers in distributiecentra van Instabox in Amsterdam, Zwolle en het Brabantse Rijen. De pakketbezorgers en de ondernemers zijn dan nog niet eens meegerekend.
Dinsdag is een handvol vennootschappen van Instabox Nederland failliet verklaard, waaronder Redjeppakketje dat eerder werd overgenomen. Dat gebeurde exact acht dagen nadat de Zweedse mededingingsautoriteit de fusie van Budbee en Instabox had goedgekeurd.
De beslissing is genomen door Instabox, onafhankelijk van de Budbee-fusie, zo benadrukt het bedrijf. Het Zweedse moederbedrijf is na analyse van de prestaties uit het verleden en verwachtingen voor de toekomst tot de conclusie gekomen dat men binnen afzienbare tijd in Nederland geen behoorlijke winstgevendheid kon behalen.
Ook klanten zijn gedupeerd. Bol.com laat weten dat alle bestellingen die door Instabox zouden zijn verwerkt, worden geannuleerd. Verkopers moeten hun bestellingen zelf proberen terug te halen. Instabox werkte ook voor onder meer De Bijenkorf.
Er is nog veel onduidelijk, onder meer of het personeel, de bezorgers of de bedrijven waarvoor Instabox werkte, alsnog worden overgeheveld. Budbee lijkt vooral te willen benadrukken dat zij niets met het faillissement van doen heeft. De vraag is echter welke schade is aangericht met het overhaaste besluit om de Nederlandse tak van Instabox op te heffen en waarom er geen fatsoenlijke regeling met de werknemers is getroffen na of in aanloop van de fusie.

Lees hier het bericht