Europese Commissie verbiedt medewerkers TikTok

Alle medewerkers van de Europese Commissie zijn gisteren bevolen om TikTok van hun telefoons te verwijderen. De app wordt beschouwd als een dreiging omdat er ongecontroleerd veel data naar Chinese servers stromen en niemand weet wie er wat mee doet.
Het dagelijks bestuur van Europa is duidelijk. Wie TikTok op een werktelefoon heeft, moet die er vanaf halen. Wie een privé telefoon voor werk gebruikt, wat mag en gebeurt, die moet kiezen. Of: TikTok houden en de zakelijke apps er vanaf halen, of: TikTok eraf.
Berichtgeving van Politico, bevestigd door de Commissie zelf, maakt duidelijk dat de beveiligingsdienst van de Commissie in elk geval niet TikTok en zakelijke apps op een en dezelfde telefoon wil zien. Kennelijk vreest men dat er linksom of rechtsom gevoelige politieke data kan meelekken als de sociale video-app met de moederservers in China praat.
Ook als de app niet wordt gebruikt, lekt hij gebruikersgegevens.
Wettelijk gezien kan Bytedance, het moederbedrijf van TikTok, ertoe worden verplicht om gebruikersdata te overhandigen aan Chinese inlichtingendiensten als daar om wordt gevraagd. Het is niet bekend hoe innig de twee instanties op dagelijkse basis met elkaar samenwerken. Dat is op zich ook al een veiligheidsrisico.
In Nederland adviseerde de Dienst Publiek en Communicatie (DPC) van het Ministerie van Algemene Zaken (AZ) in november 2022 reeds om het gebruik van TikTok voor de rijksoverheid op te schorten.
Eind januari was staatssecretaris van Digitale Zaken, Alexandra van Huffelen, nog op nieuwszender NPO Radio 1 om daar over AI en regulering van social media te spreken (audio, vanaf 08:27)

Lees hier het bericht