Europa krijgt eigen breedbandnetwerk in de ruimte

De Europese Unie heeft besloten een eigen satellietnetwerk te bouwen dat breedbandinternet naar de aarde straalt.
Het netwerk, IRIS2 geheten, gaat overheden bedienen – zoals militaire eenheden, maar zal ook worden gebruikt door burgers. En niet alleen voor Europese personen en instellingen, maar ook Afrikaanse. De satellieten cirkelen toch al in noord-zuid rondjes om de aarde.
Eind vorige week besloten de Europese Commissie, de ministers en het parlement om 2,4 miljard euro vrij te maken om het satellietnetwerk te bouwen.
Daarnaast wordt van het bedrijfsleven verwacht dat ze ook een paar miljard bijpassen. Namen worden niet genoemd, maar het gaat ongetwijfeld om concerns die toch al actief zijn in de lucht- en ruimtevaart en hightechsferen. Voorts verplicht Europa dat dertig procent van de nieuwe infrastructuur zal worden gebouwd door lokale start-ups.
In totaal zal, zo klinkt nu de begroting, zo’n zes miljard euro moeten worden uitgetrokken om operationeel te zijn per 2027. Om Europa en Afrika van dekking te voorzien zullen er een kleine tweehonderd satellieten moeten worden gelanceerd.
IRIS2 wordt de derde Europese infrastructuur in de ruimte. De andere twee zijn Galileo, een Europese variant op navigatiesysteem GPS, en de observatiesatellieten die vanuit het Copernicus-programma actief zijn.
De Europese bouwers zullen zich een plekje moeten verwerven naast satellieten van onder meer SpaceX/Starlink en Oneweb.
Foto: NASA James Webb Telescope (cc)

Lees hier het bericht