EU-overheden: ‘Naar WK Qatar? Koop wegwerptelefoon’

Europese overheden waarschuwen bezoekers van het WK Voetbal in Qatar tegen het downloaden van de officiële WK-app. De Hayya-app verzamelt aanzienlijk meer persoonlijke data van de makers zeggen.
Noorwegen, Duitsland en Frankrijk waarschuwen de ingezetenen van hun land om voorzichtig te zijn met het installeren van apps in Qatar. De app Hayya, verplicht voor bezoekers van wedstrijden, en Ehteraz, centraal bij de lokale gezondszorg, doen meer dan ze zeggen.
De apps verzamelen niet enkel de locatie van de gebruiker, maar ook de geschiedenis van binnenkomende en uitgaande gesprekken. Daarnaast zorgen ze ervoor dat de telefoons niet in de slaapmodus kunnen vallen, dus altijd heimelijk actief blijven op de achtergrond. Dit staat niet in de gebruikersinformatie in de downloadwinkels van Android en iOS.
“In Frankrijk beschermt de AVG onze grondrechten. Dat is niet het geval in Qatar”, aldus een topambtenaar die voetbalreizigers op een checklist wijst:

En France, grâce au RGPD, toutes les applications doivent garantir les droits fondamentaux des personnes et la protection de leurs données. Ce n’est pas le cas au Qatar. Supporters #Qatar2022 : suivez les recommandations de vigilance de la @CNIL. https://t.co/NmhJMjrgvU
— Jean-Noël Barrot (@jnbarrot) November 15, 2022

Noren die naar Qatar reizen om wedstrijden te bezoeken, wordt aangeraden aan wegwerptelefoon te kopen voor de gelegenheid. Immers, ook na thuiskomt en mogelijk zelfs na verwijderen van de app blijven de apps persoonlijke gegevens van de voetbalfans naar centrale servers lekken richting Qatar.
Eerder deze week werd nog eens duidelijk dat grondrechten en beloftes in Qatar flexibel worden opgevat door veiligheidsmedewerkers. Een Deense tv-verslaggever werd tijdens een live uitzending zonder vragen gedeactiveerd. Daags na het feit werd hem nog een sorry toegeworpen.

We now got an apology from Qatar International Media Office and from Qatar Supreme Commitee. This is what happened when we were broadcasting live for @tv2nyhederne from a roundabout today in Doha. But will it happen to other media as well? #FIFAWorldCupQatar2022 pic.twitter.com/NSJj50kLql
— Rasmus Tantholdt TV2 (@RasmusTantholdt) November 15, 2022

Foto: Andrew Milligan sumo (cc)

Lees hier het bericht