[Emerce TV] ‘Wij willen dingen in beweging zetten’

Coldplay, de beroemde Britse band achter nummers als ‘Viva la Vida’ en ‘Clocks’, ging in 2022 op tour. De band wilde dat er zo min mogelijk CO2 werd uitgestoten bij het reizen en bij de concerten zelf. Onder andere door de energie van het dansende publiek af te tappen. “De band gaf aan graag in de ArenA te spelen omdat we duurzaamheid hoog in het vaandel hebben staan,” zegt CEO Tanja Dik.
De Johan Cruijff ArenA is het toonaangevende voetbalstadion van Nederland en de thuisbasis van AFC Ajax en het Nederlands Elftal. Het dient als multifunctionele locatie voor grote nationale en internationale muziek- en dansevenementen en bijeenkomsten in het bedrijfsleven. CEO Dik stuurt naar eigen zeggen een regie-organisatie aan. “Vanuit een flexibele schil willen we een aanjager zijn, dingen in beweging zetten,” vertelt ze bij Emerce TV Digital Sport.
Met 4.200 zonnepanelen, duurzame energie en een superbatterij, die zorgt voor duurzame energieopslag en het ontlasten van het elektriciteitsnet, draagt het stadion volgens Dik bij aan een slimme en duurzame toekomst.
“We doen alles samen. Omdat we zo klein zijn, kunnen we bepaalde vraagstukken in een versnelling brengen. Daarin verschillen we ook van andere stadions.” Dat heeft volgens Dik met het verleden te maken. “Voor de bouw van het stadion was destijds eigenlijk geen geld. Dat is er dankzij crowdfundachtige constructies alsnog gekomen.”
Verenigd onder de vlag ‘Football Innovation Platform’ organiseert het stadion drie innovatie-challenges per jaar. Startups, scale-ups en organisaties worden uitgenodigd om hun oplossingen in te dienen op het open innovatieplatform.
De uitrol van het 5G-netwerk biedt bijvoorbeeld prachtige kansen voor beter eventmanagement en een betere stadionbeleving. Daarom hebben de Johan Cruijff ArenA, de gemeente Amsterdam en KPN de handen ineen geslagen in het 5G Fieldlab Amsterdam Zuidoost. Bij het testen van 5G-toepassingen kijkt men hoe wachttijden kunnen worden verkort en de veiligheid in en rond het stadion kan worden vergroot. Zo kunnen dankzij de hogere capaciteit van het 5G-netwerk real-time camerabeelden met een hoge resolutie worden verzonden. Deze camerabeelden kunnen vervolgens worden gebruikt om bezoekers beter te begeleiden naar hun zitplaats in het stadion, maar bijvoorbeeld ook naar het treinstation.
De video Johan Cruijff ArenA: de charme van innovatie is na registratie gratis te bekijken.

Lees hier het bericht