Emerce TV: ‘Ruimte voor een heleboel tomootjes’

TOMO, het duurzame warenhuis met een circulaire missie. wil uitbreiden, onder meer met shop-in-shop formules. Dat vertelt oprichter Marjan Haselhoff bij Emerce TV.
Het verduurzamen van de mode-industrie gaat niet zonder slag of stoot. De transitie naar duurzame fashion in de retail gaat te traag. Dat ligt enerzijds aan het aanbod, en anderzijds aan de vraag vanuit de consument.
Hoe kunnen we op de winkelvloer consumenten op een leuke, aantrekkelijke manier laten kennismaken met duurzaamheid? Hoe kunnen we zo inkopen, dat we aan het eind zo min mogelijk restvoorraad overhouden zodat we overproductie en verspilling kunnen minimaliseren? Op welke manieren kunnen we als retailer onze afvalstromen verminderen? Het waren vragen die hebben geleid tot de opening van Tomo eerder dit jaar in het Westfield Mall of the Netherlands bij Leidschendam.
Tomo is een nieuwe retailketen dat zich focust op circulariteit door het bieden van ‘re-commerce’ dienst aan klanten met als pijlers ‘Resell & Rent’, ‘Refill’ en ‘Repair’. Zo is er in het warenhuis een ‘high vintage’ afdeling te bezoeken waar tweedehands artikelen van merken uit het hogere segment kunnen worden aangekocht én gehuurd. Ook kunnen bezoekers verpakkingen van beautyproducten hervullen en krijgen ze vijf jaar lang kosteloze reparatie garantie op hun aangeschafte kleding.
“Men denkt bij circulair vaak aan tweedehands, maar dat is maar een klein deel van het aanbod,” zegt Haselhoff. Belangrijk is volgens haar de storytelling, het verhaal achter de producten. “Dat is ook waar mensen een goed gevoel van krijgen.”
Haselhoff toont in het interview een documentaire van RTL over hoe in een Chileense woestijn zich stapels aan nooit gedragen kleding ophopen. Kleding die niet verkocht wordt in de VS, Europa en Azië wordt naar Chili verscheept om over andere Latijns-Amerikaanse landen verspreid te worden voor de verkoop. “Het is absolute noodzaak om te verduurzamen,” benadrukt ze.
De ambities zijn groot. Haselhoff wil meerdere vestigingen openen en zich ook online meer gaan profileren. Als eerste stap worden shop-in-shop formules geintroduceerd, al is nog niet bekend waar precies.
De video Hoe maak je fashion retail klaar voor de toekomst? is na registratie gratis te verkrijgen.

Lees hier het bericht