Bedrijven kunnen in toekomst niet langer met half werk wegkomen. Met de aankomende Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) eist de Europese Unie (EU) dat grote en middelgrote bedrijven jaarlijks uitgebreid rapporteren over hun prestaties op het gebied van duurzaamheid, zegt Henk Hofstede (Sectorbanker Retail, ABN AMRO) in de videoverzameling Sustainanle Commerce.
De komende wetgeving past in de trend van verdere aanscherping van EU-wetgeving ten aanzien van verduurzaming, klimaatbeheersing en ESG-doelen. In het beste geval grijpen ondernemingen de aankomende wetgeving juist aan om vroegtijdig naar de milieu-impact en afhankelijkheden van de bedrijfsvoering te kijken, tijdig te anticiperen door knelpunten uit de weg te ruimen en strategische samenwerkingen aan te gaan.
Hofstede schetst eerst een beeld van de huidige economische ontwikkelingen die een opvallend dubbel beeld geven: het vertrouwen in de economie is nog nooit zo laag geweest door de inflatie en rente. Dat raakt ook de retail die met hogere huur- en loonkosten wordt geconfronteerd. Aan de andere kant geven we nog steeds veel geld uit, onder meer aan vakanties, omdat we tijdens corona veel hebben gespaard. “Het geld klotst in de portemonnee”, zegt Hofstede, die spreekt van een ‘consumentenparadox’.
Tegelijkertijd constateert Hofstede dat de consument kritischer wordt. “We gaan weg van ongeremde groei naar zero impact. Dat dat zo nu en dan flink schuurt mag duidelijk zijn. Het is moeilijk balanceren tussen korte en lange termijn denken, maar iedereen wil dat toekomstige generaties ook een goed leven hebben.”
De ecologische voetafdruk van Nederlandse retailers ligt volgens Hofstede voor een groot deel in het buitenland. Zij moeten zich dan ook vragen stellen als: waar komen de producten vandaan, hoe worden ze gemaakt en wat gebeurt er na de gebruikersfase mee? Zeker is dat de hoge omloopsnelheid waarin consumenten spullen kopen en weer afdanken leidt tot meer grondstofverbruik waar veel natuur voor wordt opgeofferd, overmatig water voor wordt gebruikt op plekken waar vaak al een tekort is en CO2 door wordt uitgestoten.
Deze ontwikkelingen maken de sector uitdagend en dwingen ondernemers tot aanpassingsvermogen, flexibiliteit en innovatie
“Als consument zul je in de toekomst je bij iedere aankoop moeten afvragen: heb ik dit wel nodig en kan ik er lang mee doen?”
De video De stand en duurzame transitie van de Retail sector is na registratie gratis te bekijken.