Het is de logische volgende stap in digitalisering: decentralisatie. Er gloort een toekomst waarin organisaties, mensen en machines op grote schaal gegevens uitwisselen en samenwerken. Nieuwe begrippen als Decentralized finance (DeFi) en Decentralized Autonomous Organization (DAO) worden nader toegelicht door Jacob Boersma van WBNoDE en Marloes Pomp van Dutch Blockchain Coalition in de videocollectie Emerce Financials.
De jaren 2020 en 2021 mochten dan in het teken staan van corona, het was is ook een periode geweest van financiele innovaties. In 2020 begon DeFi vorm te krijgen dankzij protocollen zoals Curve, Compound en Yearn. In 2021 trokken NFT’s de aandacht van de reguliere media en zagen projecten zoals CryptoPunks en Bored Ape Yacht Club waarderingen van meerdere miljarden dollars.
“Het gaat veelal om producten die je niet afneemt van traditionele banken of verzekeraars,” zegt Boersma. Hij was oprichter van het Deloitte blockchain team in 2015 en geeft tegenwoordig innovatieadvies aan de Nederlandse overheid, de Verenigde Naties, de Nederlandse Vereniging van Banken en bedrijven.
Volgens Jacob Boersma hebben dergelijke toepassingen het voordeel dat ze zeer efficient kunnen draaien omdat er geen menselijke handelingen aan te pas komen. Daarnaast kun je makkelijker allerlei systemen aan elkaar knopen. Vooral in opkomende landen waar de infrastructuur gebrekkig of onbereikbaar is. Transparantie is even belangrijk.
Marloes Pomp constateert dat ondanks de cryptocrash DeFi overeind is gebleven. Het is wel onvermijdelijk dat je in zo’n proces te maken krijgt met hypes en verwachtingen die veel te hoog gespannen zijn. Boersma: ‘Je ziet toch vaak dat na de eerste teleurstelling er echte nuttige toepassingen geboren worden.”
Interessant aan een Decentralized Autonomous Organization (DAO) vindt Pomp modellen waarbij je niet alleen klant bent, maar ook eigenaar van een dienst. “Bij payrolling zie je dit aan het opkomen.” Volgens Boersma bestonden er al juridische constructies zoals coöperaties, “maar je voegt er een technische laag aan toe”.
Technische innovatie kost tijd, benadrukt Boersma. “Zelfs de oprichter van Ethereum, waarop veel gedecentraliseerde producten zijn gebaseerd, erkent dat we nog in het beginstadium zitten. De risico afwegingen zijn niet altijd even scherp.”
De video Gaat decentralisatie hard, of niet hard genoeg in de financiële sector? kan na registratie gratis worden bekeken.