De grote olietankers worden links en rechts ingehaald door kleine speedbootjes. Zo schetst schrijver en adviseur Menno Lanting de huidige situatie in de fintechmarkt. “Maar de speedbootjes hebben de olietankers nog wel hard nodig,” zo zegt hij in de videocollectie Emerce Financials, die donderdag 10 november live gaat.
Het dienstenlandschap is versnipperd en nieuwe aanbieders proberen klanten van de grote banken over te halen bij hen diensten af te nemen. Gemak is het toverwoord: de klant gaat voor de beste gebruikerservaring.
Nieuwe technologie lijkt al snel de oplossing voor bijna alles. Lanting bepleit een andere aanpak: “De meest succesvolle innovatieve voorbeelden zijn juist organisaties die een oplossing weten te vinden voor een bestaand probleem dat onderbelicht is geweest.”
Contentmarketing expert Albert Jan Huisman belicht waar marketeers bij financials in de praktijk tegenaan lopen bij grote transformaties: technologie is vaak het antwoord, maar wat is eigenlijk de vraag?
Het grote voordeel van jonge fintechers, zegt Lanting, is dat zij zich doorgaans nestelen tussen de klant en de bank of verzekeraars en snel kunnen schakelen. Ze staan ook veel dichter bij de doelgroep dan traditionele banken die het ene kantoor na het andere sluiten en geen klant meer aan de telefoon krijgen.
Huisman noemt Mees Pierson dat videodocumentaires maakt over de vraag wat je met je geld kunt doen. Als alternatief voor een persoonlijk gesprek.
Lanting constateert dat banken digitalisering zien als kostenbesparing. “Dan krijg je zaken als niet werkende chatrobots die wat mij betreft beter verboden kunnen worden. Het klantbelang is vaak ver te zoeken.”
Bij gebrek aan feedback wordt storytelling belangrijker. Een goede fintech vertelt een verhaal, zoals Coolblue dat doet: alles voor een glimlach. Een voorbeeld in de bancaire sector is volgens Huisman het Deense Jyske Bank. “Zij noemen zich een mediabedrijf met een banklicentie en hebben kritische journalisten in dienst. Er wordt niet gedacht vanuit traditionele diensten.”
Het Litouwse Revolut is ook een voorbeeld van een fintech die denkt vanuit de klanten. Huisman: “Schades worden in eerste instantie vergoed, daarna vindt er pas onderzoek plaats. Dat is wat veel klanten willen.”
Bunq is ook meer een IT bedrijf met een banklicentie dan een bank met een sterke IT component.
Toegegeven: banken zien ook wel in dat zij voorbij worden gelopen.
Lanting noemt incubators die door banken zijn opgezet en overnames. “Veel fintechs zijn uit banken zelf voortgekomen, maar je ziet ook erg veel mislukkingen.” Soms omdat de iniatiefnemers van de olietanker naar de speedboot overstappen en op afstand van het moederbedrijf komen te staan.
Toch hebben de fintechs de banken hard nodig, al was het maar vanwege de financiering voor de lange termijn.
De presentatie Digitale transformatie of terug naar de basis? is na registratie gratis te bekijken vanaf 10 november. Een compleet overzicht van alle video’s vind je hier.