De ouderwetse houtindustrie digitaliseren valt niet mee. Dat vertelde David de Jong van VonWood gisteren op Emerce B2B Digital in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam.
De houthandel is van oudsher een ‘ons-kent-ons’ wereld waarin deals onderling beklonken worden, en zowel de producenten (zagerijen) als kopers meestal weinig in te brengen hebben. “Ze werken er nog met faxmachines en Window XP,” vertelde De Jong. “Dat komt omdat zagerijen soms maar een paar grote klanten hebben die eens in de zoveel tijd grote hoeveelheden hout bestellen.”
Deze inefficiënte markt houdt eigenlijk zichzelf tegen door niet te (willen) innoveren, stelt De Jong. VonWood wil deze markt opschedden door kopers en verkopers direct met elkaar in contact te brengen via onze marktplaats.
Het bedrijf werd in mei 2022 opgericht met als doel de verouderde handel in hout naar het ‘hier en nu’ te brengen. Het platform heeft 2,7 miljoen euro aan investeringsgeld opgehaald via investeerders Peak, Dutch Founders Fund, Keen en een aantal strategische partners.
Door kopers en verkopers van hout via het online platform direct aan elkaar te verbinden, biedt VonWood meer inzicht in vraag en aanbod, meer leveringszekerheid én rendement. Maar De Jong merkt wel dat houtbedrijven nogal terughoudend zijn omdat ze maar moeilijk uit hun comfortzone kruipen.
Een andere traditionele sector is de bouw. DSG besloot enkele jaren geleden al om een eigen ontwikkelteam voor de bouw van zkijn webshops en apps in huis te halen en met agile scrum (waarbinnen teams continu kunnen blijven verbeteren) een data- en klant gedreven fundament te bouwen. Dat past heel goed in het bijna 100-jarige bedrijf van Gerrit Sybrand Pelt die in hartje Utrecht De Stichtsche Houthandel vestigde in de werfkelder aan de Oudegracht. Zo zorgde Gerrit, van origine een echte zaankanter, voor direct en snel contact met zijn klanten. ‘De blik gericht op de toekomst, zonder te vergeten waar we vandaan komen’.
Guido Gielen van Coca Cola vertelde over het B2B-platform dat als gevolg van corona werd opgezet. CCEP (Coca-Cola Europacific Partners) rolde de afgelopen jaren het B2B-platform MYCCEP uit om toch contact met klanten te kunnen onderhouden.
Digitaal worden klanten op de hoogte gebracht van de laatste ontwikkelingen, de laatste productinnovaties, trends en omzetkansen, maar ze kunnen ook deelnemen aan promotionele acties en ondersteunende materialen bestellen, zoals waterzakken of bidonkratten.
Er zijn inmiddels meer dan 10.000 klanten die er gebruik van maken. “Bestellen doe je er niet,” vertelde Gielen. “Maar onze rayonmanagers worden ontzorgd en kunnen de relatie met hun klanten versterken.”
De presentaties over kunstmatige intelligentie werden extra goed bezocht. De vraag wat is het en wat kun je er mee lijkt voor velen niet afdoende beantwoord.
Futurist Christian Kromme voorspelde dat er een golf van digitale transformatie op ons afkomt. Generatieve AI zorgt ervoor dat productfotografie in sommige gevallen overbodig wordt. “Beschrijf een hamburger met de gewenste ingrediënten en je krijgt een volwaardige foto. Modellen kunnen overtuigend virtueel worden aangekleed.”
Foto’s Peter Boer. Zie voor alle foto’s Flickr.