Droge tijden voor Silicon Valley

Grote Amerikaanse techfondsen zouden moeite hebben om nieuw geld op te halen om in starters en scale-ups te steken.
De Financial Times meldt dat het niet om de minste fondsen gaat. De krant verneemt uit bronnen rondom Insight Partners en Tiger Global.
Eerstgenoemde tracht twintig miljard dollar op te halen, maar kwam niet verder dan twee miljard aan toezeggingen. De tweede had zes miljard gepland staan, maar moet het met een derde van dat bedrag doen.
De FT leidt hieruit af, dat institutionele beleggers voorzichtiger zijn. Ze zien de techsector niet meer per se als groeimotor en verwachten er ook niet direct de grootste rendementen. Wat meespeelt is, ten eerste, de stijgende rente. Daarnaast zijn VC-fondsen vehikels die lange tijd niet liquide zijn en waarvan de resultaten niet voorspelbaar in de huidige conjuctuur.
Deze ontwikkeling zal zijn weerslag krijgen in de fysieke wereld al deze trend zich voortzet. Waarderingen staan onder druk, want groei is geen automatisme. Startende bedrijven zullen lastiger geld op kunnen halen. Ondernemers die groeigeld zoeken, zullen aan hun geldschieters snel cashflow en winstcijfers moeten kunnen laten zien.
*) Foto door Dirk-Jan van Roest, op Unsplash

Lees hier het bericht