Drenthe onderzoekt potentie droneleveringen

De provincie Drenthe onderzoekt of drones in de toekomst geschikt zijn om (urgente) goederen af te leveren in het buitengebied. In opdracht van de provincie werkt Drone Delivery Services in een pilot samen met DeBuren (leverancier van de pakketkluis) en VEPA (producent pakketkluis) om te testen hoe dat kan.
Vrijdag werd een succesvolle dronelevering gedaan in een pakketkluis bij de Hub in Borger langs de N34.
Uit de proef moet blijken wat er nodig is om droneleveringen verder te brengen, op welke termijn dit realistisch is en voor wie het interessant zal zijn.
Volgens gedeputeerde Nelleke Vedelaar heeft het Midden- en Kleinbedrijf (MKB) een groeiende uitdaging om voldoende personeel aan te wenden. Daarnaast wordt er voortdurend gekeken waar bedrijfsprocessen efficiënter, flexibeler en duurzamer kunnen. Transport door de lucht kan hierin een belangrijke bijdrage leveren. De zorgsector is bijvoorbeeld zeer geïnteresseerd in deze ontwikkeling.
Drones zijn stiller dan een bestelwagen en stoten minder uit. Daarnaast is snelheid een belangrijke factor, een drone kent minder obstakels dan vervoer over de weg. Maar er zijn ook een aantal zaken die de toekomst van drone bezorging onzeker maken. Er moet rekening gehouden worden met zaken op het gebied van privacy, veiligheid en de impact op natuur. Regelgeving en certificering zullen de voorwaarden bepalen wat toegestane vluchten mogelijk maakt en wat de bezorgkosten worden.
De proef maakt deel uit van het Interreg IVB programma SURFLOGH. Binnen SURFLOGH werken partners aan oplossingen om de logistiek in steden regio’s te verduurzamen.

Lees hier het bericht