Disney betaalt 900 miljoen voor restant BAMTech

Disney betaalt 900 miljoen dollar voor de aandelen in technologiebedrijf BAMTech die het nog niet had. De Europese activiteiten van BAMTech hebben een Nederlands randje.
De aandelentransactie is het einde van een proces dat al langer gaande is. Zo veranderde het Amerikaanse BAMTech zijn naam onlangs al in ‘Disney Streaming’ en kochten het mediabedrijf een jaar geleden nog een plukje aandelen (tien procent) van de National Hockey League voor 350 miljoen dollar.
BAMTech is het bedrijf dat de onderliggende technologie ontwikkelt en levert voor streamingdiensten als Disney+ en Hulu. Voor Disney is het dus van strategisch belang om volledig eigenaar te zijn van de afdeling die mede-verantwoordelijk is voor de digitale toekomst van het concern. Ter illustratie: de streamingtak van Disney groeit sneller dan die van Netflix. Disney kan Netflix in dit kwartaal zelfs hebben ingehaald in klantaantallen. Beiden zaten ze aan het einde van het vorige kwartaal rond 220 miljoen abonnees elk.
Disney vergaarde afgelopen jaren 85 procent van de aandelen in BAMTech, een bedrijf dat door honkbalbond MLB werd opgericht. In eerste instantie om tickets tot wedstrijden te verkopen, maar dat werd later een divisie die live wedstrijden en samenvattingen streamde. Disney nam het belang vanwege de streamingkennis.
MLB verstevigde zijn internationale technologische kennis en ambities toen het het Amsterdamse bedrijf The Capitals in 2017 overnam. Dat legde de basis voor wat uiteindelijk BAMTechs Europese hoofdkantoor werd, nog steeds in Amsterdam.
Disney+ is sinds 2019 in Nederland actief.
Foto: Kevin Dooley (cc)

Lees hier het bericht