Het donkerste economisch scenario voor 2022 is uitgebleven en Deutsche Post DHL richt zich op een beter 2022 dan in de zomer viel te voorspellen. De winstverwachting gaat naar 8,4 miljard euro.
In het ongunstigste scenario hielden de Duitsers rekening met een jaarwinst voor belasting onder de acht miljard euro. Die verwachting gaat nu naar de bovenkant van de bandbreedte van acht à 8,4 miljard.
Beleggers tonen zich niet onder de indruk van de cijfers en laten de koers vrijwel ongemoeid. Na publicatie van de kwartaalcijfers vanochtend stond het aantal halverwege de ochtend op een klein procent lager.
De omzet steeg met twintig procent tot 24 miljard euro, de winst voor belasting pluste met 15 procent tot twee miljard euro. Het logistieke concern is bijna terug op het pre-corona niveau, al staat de wereld er niet zo rustig voor als in 2019.
De internationale onrust en aanhoudende beperkingen in China zorgen ervoor dat de volumes in lucht- en zeevervoer met pakweg tien procent afnamen. Daar houdt Deutsche Post DHL ook rekening mee bij zijn planning. Het probeert de kosten laag te houden en het zet computermodellen in om vliegtuigen en schepen zo efficiënt mogelijk in te zetten en te beladen.
De e-commercetak, waar DHL Parcel onder valt, zag de omzet met acht procent stijgen tot 1,5 miljard euro. De winstmarge daar bedroeg zes procent.
De pakketvolumes groeiden opnieuw in Europa, met name door groei in Nederland. Over het geheel genomen lagen de pakketvolumes 0,3 procent boven het niveau van vorig jaar.
Eind vorige maand vonden in Amerika testen plaats met de volledig elektrische vrachtvliegtuigjes waarvan DHL Express er twaalf aangeschaft. De fabrikant van de Alice-toestellen is Eviation. Dat is voor zeventig procent in handen van investeringsmaatschappij Clermont Group.