De toekomst van mobiel? Ontwerpen voor satellieten

Eind jaren negentig: ‘Vindt u het belangrijk om altijd bereikbaar te zijn?’ Op zijn kenmerkende, licht zuigende wijze vraagt documentairemaker Frans Bromet een goedlachse veertiger naar zijn mobieletelefoongebruik. De man ziet het nut er niet van in: ‘Ik ben niet zo belangrijk’. 
Bijna vijfentwintig jaar later is mobiel bereik extreem belangrijk geworden. Voor het overal kunnen appen en consumeren van media, maar ook om overal te betalen of hulpdiensten te kunnen bellen. Om dat bereik te leveren, hebben telecomproviders het hele land voor je veroverd. Als moderne pioniers trokken ze naar elk verlaten stukje en planten er demonstratief hun vlag, oftewel zendmast. Behalve als je je ergens diep op de Veluwe achter een hoge boom verschuilt heb je daardoor in Nederland echt overal bereik.
Maar wereldwijd is dat nog lang niet het geval. Denk aan natuurgebieden, maar ook aan afgelegen regio’s in ontwikkelingslanden. Of aan de Noordpool, ver op zee of bovenop een berg. En wat denk je van buiten de aarde, op bijvoorbeeld Mars? Ook kan in het huidige klimaat die vanzelfsprekende bereikbaarheid ineens weg zijn. Door bijvoorbeeld een oorlog, zoals in Oekraïne. Of door een tornado, die zendmasten omver blaast als ging het om de Grote Boze Wolf en het huisje van stro. In rampgebieden kunnen getroffen mensen vaak niet om levensreddende hulp vragen. Bereikbaarheid blijkt dan ineens het allerbelangrijkste te zijn.
Gelukkig is er een uitkomst, in de vorm van de interessante samenwerking tussen telecomproviders en ruimtevaartbedrijf SpaceX van Elon Musk. Duizenden van zijn Starlink-satellieten zijn worden uitgerust met speciale antennes, zodat klanten van de providers er verbinding mee kunnen maken. Deze satellieten, vliegend om een extra lage baan om de aarde, brengen het mobiele netwerk daar waar no (cable)man has gone before. De ambitie is om overal waar geen bereik is, dat met satellieten te gaan brengen. In de Oekranië heeft het systeem zijn nut inmiddels al dubbel en dwars bewezen.
De telefoon- en chipfabrikanten reageren enthousiast en gaan de toekomstige smartphones geschikt maken voor satellietbellen. Ook de eindbaas van Android liep al verlekkerd te twitteren dat “designing for satellites” de nieuwe user experience-uitdaging gaat worden.
Van ontwerpen voor 3G, 4G en 5G naar ontwerpen voor satellietbereik. Ik ben benieuwd wat mobiele innovatie ons in de toekomst gaat brengen. Ik had 25 jaar geleden in ieder geval ‘bellen op de Noordpool via een van de duizenden satellieten van een megalomane tech-ondernemer’ niet op mijn bingokaartje staan.
* Dit artikel verscheen eerder in het oktobernummer van Emerce magazine (#191).
Over de auteur: Brechtje de Leij is Mobile strategist bij B-Digitized.
Op de hoogte blijven van het laatste nieuws binnen je vakgebied? Volg Emerce dan ook op social: LinkedIn, Twitter en Facebook.

Lees hier het bericht