De proefballonnen van X baas Elon Musk

Het is de vraag of de kersverse CEO van Twitter alias X Linda Yaccarino zo langzamerhand geen punthoofd krijgt van haar wispelturige baas Elon Musk. Die om de zoveel dagen weer wijzigingen op het platform aankondigt, vermoedelijk zonder ze met haar door te spreken.
Veel van die plannen blijken proefballonnetjes die even zo vaak nooit worden gerealiseerd. De lijst van schampschoten wordt langer en langer.
Je vraagt je af waar een man die diverse grote bedrijven leidt als Tesla, Starlink en SpaceX de tijd vandaan haalt om voortdurend allerlei pietluttigheden te verzinnen die zelden de goedkeuring van gebruikers kunnen wegdragen.
Neem het plan om de block-functie op Twitter/X te verwijderen, dat Musk vorige week nog opperde. Musk, die in het verleden graag zelf gebruik maakte van blokkades, zag er de logica niet van in, en suggereerde dat je lastposten beter tijdelijk het zwijgen kon opleggen zonder ze helemaal buiten te sluiten. Vermoedelijk had Musk moeite met het idee dat geblokte gebruikers ook geen tweets meer kunnen lezen van het account dat ze heeft geblokkeerd, maar daar was nog wel een mouw aan te passen zonder het kind met het badwater weg te gooien.
Inmiddels is het plan alweer van de baan. Volgens Musk heeft ‘de community’ op X het plan weggestemd. Velen vreesden een middel te verliezen tegen gecoördineerde aanvallen van trollen. Musk besloot afgelopen weekend zelf een grote groep gebruikers te blokkeren. ‘Hoe voelt dat?’, schamperde hij.
Even bizar was het voorstel om X alleen nog aan te bieden in een donkere modus, maar ook dat plan lijkt in rook opgegaan wegens overwegend negatieve reacties.
Gebruikers hebben, anders dan merkspecialisten, over het algemeen weinig moeite met de naamsverandering naar X. Dat lijkt zelfs logisch nu Musk van plan is om allerlei diensten toe te voegen zoals betalingen en videobellen. Musk heeft een verleden bij PayPal en Tikkie-achtige diensten zouden best populair kunnen worden. Uiteindelijk moet X een soort WeChat worden, compleet met bedrijfspagina’s en webwinkels.
Het jongste proefballonnetje wordt gemeld door Fortune. Musk wil dat nieuwsberichten die op X worden gedeeld alleen nog een uitgelichte afbeelding en de URL zullen bevatten. De kop moet handmatig worden toegevoegd. Musk is van mening dat journalisten het platform actiever moeten gebruiken. Ook wil hij kortere berichten op X die ‘esthetisch’ beter ogen. Maar er lijken ook praktische bezwaren te zijn, denk aan de vele tools die automatisch berichten (door)plaatsen op X.
X maakt zich inmiddels klaar voor een grote herziening van zijn zoekfunctie. Elon Musk kondigde eerder deze maand aan dat het platform semantische zoekmogelijkheden zal introduceren om gebruikers te helpen meer relevante inhoud te vinden.
Musk lijkt zelf ook altijd niet zeker van de koers die voor X is uitgezet. ‘Misschien falen we, zoals zovelen hebben voorspeld’, reageerde Musk, toen duidelijk werd dat door een softwarefout foto’s en links die voor 2014 zijn geplaatst van het platform waren verdwenen. Techspecialist Tom Coates vermoedde dat het geen foutje is, maar een poging om kosten te besparen. Anderen wijzen op de enorme bezuinigingen die hebben geleid tot aardig wat technische gebreken.
Het gebrek aan strenge moderatie lijkt X nog altijd op te breken. Al sinds de coronacrisis wordt de sfeer op het online debatplatform grimmiger, en met de overname van Musk lijkt die verharding door te zetten. Wetenschappers en twitteraars over natuur en klimaat trekken zich terug van het sociale medium. Inmiddels zijn er serieuze alternatieven.

Lees hier het bericht