Complete chaos bij ontslagen Twitter

Twitter heeft vrijdag de helft van zijn werknemers op straat gezet, waarbij complete afdelingen zijn opgedoekt. Sommige werknemers konden vrijdag, nog voordat ze een ontslagbrief hadden gekregen, al niet meer op hun werk inloggen.
Ongeveer 15 procent van het vertrouwens- en veiligheidsteam, dat verantwoordelijk is voor het voorkomen van de verspreiding van desinformatie en schadelijke inhoud, is ontslagen.
Er zijn banen verdwenen op het gebied van ethische AI, datawetenschap, onderzoek, machine learning, sociaal welzijn en toegankelijkheid. Ook managers als Arnaud Weber, VP consumer product engineering, en Tony Haile, het aanspreekpunt voor nieuwsuitgevers, hadden vrijdag geen werk meer.
Er lijkt zo hard gesneden te zijn in het onderhoud van de technische infrastructuur dat oud-werknemers problemen verwachten.
Alle kantoren van Twitter bleven vrijdag gesloten ‘om de veiligheid van alle werknemers te beschermen en alle data veilig te stellen’, zo heette het.
Er waren niet alleen ontslagen in de kantoren van Twitter in San Francisco, San Jose en Seattle, maar ook in Londen. VRT Nieuws sprak met een anonieme werknemer in de Britse hoofdstad. In zijn ontslagmail stond niet zwart op wit dat hij of zij ontslagen was, maar dat de persoon geselecteerd was om ontslagen te worden. ‘Op die manier kunnen ze juridisch gezien nog alle richtingen uit.’
Twitter is nu al aangeklaagd vanwege zijn ontslag van 3.700 banen. Een gezamenlijke rechtszaak werd eind donderdag ingediend bij de federale rechtbank van San Francisco.
De Worker Adjustment and Retraining Notification (WARN) Act beschermt werknemers, hun gezinnen en gemeenschappen door de werkgevers met 100 of meer werknemers te verplichten hun personeel ten minste 60 kalenderdagen van tevoren op de hoogte te stellen van ontslag. Toch lijkt Twitter de werknemers wel door te betalen volgens de regels van de Amerikaanse federale en staatswetgeving.
De anonieme bron in Londen vertelt ook aan de VRT dat werknemers een week geleden in de nacht van zaterdag op zondag om 00.30 uur aanwezig moesten zijn bij een vergadering met Musk waarin ze te horen kregen dat ze de volgende maandag al dingen klaar moesten hebben voor productie. ‘Die maandag is dan massaal gezocht naar projecten die belangrijk waren voor Musk, om toch maar aan de slag te kunnen blijven’.
Vrijdag liet Musk weten dat Twitter een enorme daling van de inkomsten had ervaren, als gevolg van burgerrechtengroepen die eerder afgelopen week hun bezorgdheid uitten over de moderatie. Adverteerders vrezen dat de ontslagen zullen leiden tot een overmaat aan aanstootgevende inhoud. Merken als General Mills en General Motors zijn gestopt met adverteren.
President Biden haalde op een inzamelingsactie vrijdag flink uit naar de miljardair, die een sociaal mediaplatform had gekocht dat ‘leugens over de hele wereld spuwt’.
Foto Shutterstock

Working @TwitterNYC surpassed all of expectations of what a job could be
So many coworkers and leaders inspired me. Met some of the best friends and champions I could ever hope for
Whoever hires impacted tweeps will benefit from the culture and spirits they bring
#OneTeam pic.twitter.com/5MxvH8dFZM
— James Rapoport (@jamesrapoport) November 4, 2022

Lees hier het bericht