Column: welterusten (met of zonder technologie)!

Slaapgebrek: het komt steeds meer voor. Zoals met alles in het moderne leven heeft de tech-sector zich ook op dit probleem geworpen en promoot technologische oplossingen. Ironisch genoeg is technologie zelf juist deel van het slaaprobleem. Vooralsnog toch maar omarmen, die ‘sleep-tech’?

Het zal enkele jaren geleden zijn dat ik een bericht las van een veteraan met Post-Traumatische Stress Stoornis die na tijden van letterlijk wakker liggen ’s nachts weer enkele uren slaap had weten te vatten. Dat lukte met behulp van de slaaprobot van het Nederlandse Somnox, destijds nog een start-up. De reviewer was tot tranen geroerd, schreef hij. Voor marketeers een recensie om je vingers bij af te likken, maar bovenal natuurlijk gelukzalig om als mens te lezen.
‘Sleep-tech’
De voormalige soldaat in kwestie is een extreem geval, maar allerminst de enige die hulp kan gebruiken bij een gezond slaapritme. Wereldwijd blijkt dat gemiddeld 45% van de volwassenen onvoldoende goede slaap krijgt. Het verbaast dan ook niet dat sleep tech, de markt waarin Somnox zich bevindt, zich rap heeft ontwikkeld en dat ook nog een tijdje zal blijven doen. Van slaapcoach-apps tot wearables en met high-tech uitgeruste bedden; tegen het einde van dit decennium zal de markt richting de $70 miljard gaan, verwachten marktvorsers. Het verbaast dan ook niet dat er steeds meer toetreders zijn en ook aan de funding-kant de interesse groeit.
Op welzijn kun je geen prijs plakken, maar op zorgkosten wel. En die liggen bijvoorbeeld in de Verenigde Staten op zo’n $400vierhonderd miljard per jaar. Dus mocht het welzijnsaspect niet voldoende zijn, dan is het uit kostenbesparingsoogpunt alsnog interessant.
Oplossing of probleem?
Een regelmatig gehoorde klacht is wel dat, zoals vaker bij opkomende consumer health-technologieën, er bij sleep tech geen breed gedeelde, hoge standaard voor klinische studies is. Iets dat in de (medische) wetenschap wel gebruikelijk is om zeker te weten dat iets echt werkt. Ook grote spelers als Samsing en Huawei laten zich niet graag langs de meetlat leggen, merkte The Economist vorig jaar al op. Consumenten zullen dus af moeten gaan op beweringen van de bedrijven zelf.
Ironisch genoeg is tech niet alleen een oplossing voor, maar ook een onderdeel van het probleem. Want het zijn niet alleen zaken als stress, alcohol en koffie die debet zijn aan ons slaaptekort. Het voortdurend turen naar telefoons en computerschermen is ook een groot deel van het probleem.
Dat weten we natuurlijk al lang, en verschillende techfabrikanten hebben inmiddels nudges ingebouwd die ons bewuster moeten maken van onze schermverslaving, maar de businessmodellen zitten die tendens toch wat in de weg. Laten we daarom sleep tech omarmen én tegelijkertijd er voor zorgen dat diezelfde markt steeds kleiner kan worden. En voor later vandaag alvast een goede nachtrust gewenst.
* Dit artikel verscheen eerder in het oktobernummer van Emerce magazine (#191).
Over de auteur: Niels Achtereekte is Chef redactie magazine van Emerce.
Op de hoogte blijven van het laatste nieuws binnen je vakgebied? Volg Emerce dan ook op social: LinkedIn, Twitter en Facebook.

Lees hier het bericht