Column: radicaal anders

Wat als je kunt programmeren zonder code te schrijven? Wat als je eenvoudig kunt experimenteren en valideren? Wat als je eigenhandig ‘machine learning’-modellen in elkaar kunt zetten? Veel ‘wat als’ is er al of staat eraan te komen.

Bedrijven zullen radicaal anders gaan functioneren qua rollen en workflows in design, development, data-analyse en ideevorming. Want stel je voor dat iedereen in een organisatie zaken kan valideren en bouwen zonder een regel code te schrijven en zelf data-analyses kan toepassen. En dat design programmeerbaar wordt en copy voor proposities zich automatisch laat schrijven door kunstmatige intelligentie. Dat is geen fantasie, maar is al realiteit. En zonder dat je dit wellicht doorhebt, gaat dit invloed hebben op jouw bedrijf en op de concurrentie.
Bedenk je bijvoorbeeld hoe makkelijk en snel je kunt experimenteren en valideren als iedereen toegang heeft tot laagdrempelige tools, en welke impact dit heeft op de capaciteit binnen je organisatie. Dat iedereen verrijkt kan worden met data-analyses die je als tool simpelweg inplugt op je csv of Google Sheets. En wat als programmeurs zelf machine learning-modellen in elkaar kunnen zetten? Over next level gesproken…
Zo wordt ook design in toenemende mate programmeerbaar, waarbij het ontwerpprogramma via een API of csv gekoppeld kan worden aan een database en de designs automatisch ingevuld en aangepast worden. Of denk aan design dat automatisch vertaald kan worden en zich met enkele klikken kan omvormen qua kleur en styling voor een ander merk. Denk eens aan de schaalbaarheid en snelheid van deze manier van werken. Terwijl de copy geschreven kan worden door AI die getraind is op de best werkende marketingframeworks en binnen no time je waardepropositie onder woorden brengt.
Stel je nu eens voor dat dit allemaal al bestaat en gebruikt wordt door organisaties om snelheid, schaal en tijd te creëren. Wat betekenen al deze ontwikkelingen voor jouw bedrijf? Zijn je huidige rollen al geherdefinieerd? Heb je je tools aangepast en versnel je al je workflows?
Eén ding is zeker: het verbeteren van je bedrijf wordt makkelijker, workflows worden versneld, kosten nemen af, experimenten nemen minder tijd en geld in beslag waardoor het minder risicovol wordt om te experimenteren, wat weer meer creativiteit en innovatie oplevert. Ik zou zeggen, onderzoek en schaal de nieuwe realiteit. En ik weet zeker dat we op de huidige tijd terug zullen kijken, zoals we dat nu doen op onze ‘papieren organisaties’.
* Dit artikel verscheen eerder in het oktobernummer van Emerce magazine (#191).
Over de auteur: Robert Overweg is Digital explorer bij Triple.
Op de hoogte blijven van het laatste nieuws binnen je vakgebied? Volg Emerce dan ook op social: LinkedIn, Twitter en Facebook.

Lees hier het bericht