Column: ga digitaal recyclen

In plaats van te willen vernieuwen door meteen bovenop de allernieuwste hype te springen kun je net zo goed – of effectiever – innoveren door beter gebruik te maken van wat je al hebt: digitaal recyclen.

Het einde van het jaar is altijd de tijd van het vooruitblikken. Emerce scannend zal elke zichzelf respecterende bestuurder iets innovatiefs willen kiezen. De een gaat voor algoritmen. De ander zet in op headless e-commerce. De echt innovatieve goochemerd kiest de metaverse. Ik pitch bij deze ‘digitaal recyclen’.
Ik snap jullie bestuurders overigens goed. Stilstand is achteruitgang, innoveren moet. Het geeft energie, laat zien dat je toekomstgericht bent, een man of vrouw van de wereld. En vergeet niet het apenrotseffect. Niets is statusverhogender dan op een borrel terloops laten vallen dat je iets doet met [insert next-level hypeding], en dan geveinsd verbaasd kunnen zeggen “oh, ken jij dat nog niet?” als je gesprekspartner deze innovatie nog niet op de bril heeft.
Het is ook niet louter klatergoud en apenrots. Want achter die shiny new tech schuilt wel degelijk relevantie. De mens is al jaar en dag hetzelfde door emotie, wensen en behoeftes gedreven wezen. Maar nieuwe technologie biedt wel nieuwe mogelijkheden om aan deze menselijke wensen en behoeftes tegemoet te komen. Het blijft dus belangrijk om trends te ontdoen van hun glimmende laagje chroom. Bewapend met observatievermogen en de waarom-vraag, pel je dat chroom snel af. Als je dit eenmaal beheerst, dan ben je als Neo die de Matrix ziet. In-game Fortnite-aankopen van unieke skins kun je dan vertalen naar ‘nieuwe manieren om status en zelfontplooiing te bereiken’. Behoeftes vervullen en obstakels verwijderen die in de weg staan bij het nog sneller inspelen op die behoefte, dáár is innovatie voor bedoeld.
Vaak blijkt dan dat innovatie helemaal niet next-level hoeft te zijn. Alleen al beter gebruikmaken wat je hebt kan enorm veel kansen bieden. Het mobielvriendelijk maken van je landingspagina, de accessibility van je webformulier op orde brengen, het lettertype van je aanbieding aan ouderen vergroten: kleine aanpassingen met vaak een groot effect omdat ze echte obstakels wegnemen in het bereiken van het klantdoel. Helemaal in lijn met de trend van repareren en vernieuwen van wat je al in huis hebt. En goedkoop, fijn in in tijden van recessie en stijgende kosten.
Kortom, 2023 wordt het jaar van het digitale recyclen. Het zou je zo maar eens dichter bij dat felbegeerde klantcontact kunnen brengen dan welke shiny new tech dan ook.
* Dit artikel verscheen eerder in het decembernummer van Emerce magazine (#193).
Over de auteur: Brechtje de Leij is Mobile strategist bij B-Digitized.
Op de hoogte blijven van het laatste nieuws binnen je vakgebied? Volg Emerce dan ook op social media: LinkedIn, Twitter en Facebook.

Lees hier het bericht