Column: aanpassingsvermogen kweek je met ruimte voor creativiteit

Met ruimte voor de creativiteit, nieuwsgierigheid en dat wat ieder individu in een team inspireert, kweek je een organisatie met flexibiliteit en voorstellingsvermogen.

Voor het creëren van aanpassingsvermogen binnen teams en organisaties zijn engagement en openheid voor nieuwe ideeën essentieel. Om dit in teams te ontwikkelen, kun je als leider op zoek gaan naar wat je mensen drijft en waar ze van nature nieuwsgierig naar zijn. Nodig ze uit om die dingen te delen. Dit wordt namelijk de drijvende kracht voor verandering en maakt het gehele proces zowel logischer als makkelijker.
In een wereld waar, als we het nieuws mogen geloven, zo’n beetje alles mis gaat, doen we er ook goed aan om aan het collectieve voorstellingsvermogen te werken, zodat het team zich wél kan voorstellen dat dingen kunnen. Richt je hierbij op wat teamleden interessant vinden, exploreer en rek elkaars voorstellingsvermogen op. Maak het een zoektocht naar positieve ideeën, potentie en nieuwe perspectieven. En als je minimaal tien procent van je tijd aan het leren van nieuwe inzichten spendeert, dan doe je al tien keer meer dan het gemiddelde Europese bedrijf.
We zien een geïnspireerde manier van werken terug bij vrijwel alle bekende ondernemers, Nobelprijswinnaars en bekende kunstenaars. Zij integreren bewust dat in hun leven wat hen inspireert, wat hun denken oprekt en wat hen mentale ruimte geeft. Dat gaat van kunst, nieuwe technologie, sport en wandelen in de natuur tot meditatie, yoga en games. Het is bewezen dat veel van deze elementen cognitieve flexibiliteit opleveren en een grotere tolerantie voor ambiguïteit. Iedereen binnen een team heeft zijn eigen formule en is uniek. Het in stand houden van deze formule is een inherent onderdeel van werk.
Hoe je dat doet? Meer ruimte voor mentale exploratie en het kijken naar nieuwe ontwikkelingen kan gecreëerd worden door moderne manieren van werken te adopteren. Met minder bijeenkomsten, meer autonomie en meer asynchroon digitale besprekingen. Ook kun je vaak ruimte creëren door te prioriteren en te focussen op hetgeen echt waarde oplevert of kan gaan leveren. Teams die de cirkel van inspiratieloos werken zonder mentale ruimte weten te doorbreken, scheppen de mogelijkheid tot innovatie en aanpassingsvermogen.
Als mensen betrokken zijn, nieuwsgierig, hun drive gevonden hebben en zich de toekomst en potentie kunnen voorstellen in een omgeving met ruimte voor verkenning, dan zal aanpassingsvermogen floreren.
* Dit artikel verscheen eerder in het decembernummer van Emerce magazine (#193).
Over de auteur: Robert Overweg is Digital explorer bij Triple.
Op de hoogte blijven van het laatste nieuws binnen je vakgebied? Volg Emerce dan ook op social media: LinkedIn, Twitter en Facebook.

Lees hier het bericht