Clouddiensten Google mogen weer door overheden gebruikt

Nederlandse overheden kunnen vanaf 9 juni weer clouddiensten van Google gebruiken zonder dat hier AVG-risico’s aan vastzitten. Dat schrijft minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yeşilgöz-Zegerius aan de Kamer.
In 2020 is geconstateerd dat Google Workspace for Enterprise, een geheel van software-toepassingen dat in grote lijn vergelijkbaar is met onder meer Microsoft Word, Excel en Powerpoint niet voldoet aan de eisen die de Algemene Verordening Gegevensbescherming stelt.
De Autoriteit Persoonsgegevens is met Google een verbeterplan overeengekomen. Daarbij is eind vorig jaar geconstateerd dat de getroffen maatregelen voor een aanzienlijke voortgang hebben gezorgd in het oplossen van de risico’s. Het gaat dan bijvoorbeeld om een gebrek aan transparantie over welke data er wordt verzameld.
De minister zegt dat men ook in de toekomst blijvende AVG-compliance wil borgen. Zo moet er een zogenoemde data transfer impact assessment komen om te onderzoeken wat de risico’s zijn van internationale doorgifte van persoonsgegevens.

Lees hier het bericht