China slaat in hoog tempo ASML-lithografiechipmachines in

De Chinese import van de kritieke halfgeleiderapparatuur bereikte 2,58 miljard dollar in het jaar tot en met juli, veel meer dan de 2,36 miljard die het Nederlandse ASML zelf voorspelde. Reden: Nederland gaat vanaf september de toegang tot diep-ultraviolette lithografiesystemen verder beperken, wat leidt tot een stormloop van bestellingen van Chinese chipbedrijven. En mogelijk tot concurrentie vanuit China zelf.

In juli importeerde China alleen al voor 626 miljoen dollar aan lithografiemachines uit Nederland, bijna acht keer meer dan dezelfde maand vorig jaar.
ASML heeft een bijna-monopolie op de markt van geavanceerde lithografiemachines, die nodig zijn voor de productie van geavanceerde chips. Onder Amerikaanse druk heeft het bedrijf de export van zijn extreem ultraviolette (EUV) lithografiesystemen naar China beperkt.
Volgens nieuwe regels uit Nederland die op 1 september ingaan, moet ASML in Den Haag een vergunning aanvragen om zijn meest geavanceerde DUV-lithografiesystemen te verschepen.
Chinese media hebben tegelijkertijd de mogelijkheid geopperd dat het land tegen het einde van dit jaar zijn eerste lithografiemachine van eigen bodem zou kunnen leveren die 28 nanometerchips kan produceren. De Chinese krant Securities Daily meldde in dit verband dat Shanghai Micro Electronics Equipment nog dit jaar zijn eerste SSA / 800-10W zal leveren.
Van 2015 tot 2022 waren de oostelijke provincie Jiangsu en de steden Shanghai en Beijing China’s grootste importeurs van Nederlandse lithografiemachines.

Lees hier het bericht